Voor de binnensteden in ons land is het goed dat komende zaterdag stap drie in de afbouw van coronamaatregelen wordt gezet. Winkelen kan veilig dankzij goede afspraken die zijn gemaakt. Toch werden vorige week gemiddeld slechts 60% van de bezoekers aan de binnenstad geteld in vergelijking met 2019.

Dat blijkt uit de grote stedenmonitor van INretail die het bezoek aan dertien grotere binnensteden in ons land monitort. Nu per 5 juni de coronamaatregelen voor winkels, horeca en de cultuursector verder worden versoepeld, is de verwachting dat de bezoekersaantallen in de binnensteden zullen verbeteren.

Amsterdam heeft het zwaar

Qua bezoekersaantallen heeft Amsterdam het zwaar met in de afgelopen vier weken slechts 44% van het aantal bezoekers dat in dezelfde periode in 2019 werd genoteerd. Daarna volgt Den Haag met 49%. De steden die de vorige week meeste bezoekers noteerden zijn Almere en Tilburg met 77% en 81% van het aantal bezoekers dat in 2019 nog werd geteld. Deelnemende steden aan de monitor zijn: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Maastricht, Tilburg, Nijmegen, Arnhem, Zwolle, Groningen, Almere en Haarlem.