De houtprijzen op de wereldmarkt gaan weer net zo snel omlaag als ze een maand geleden stegen. Maandag zakte de prijs van de belangrijke grondstof voor de bouw onder de 900 dollar per 1.000 board feet (2,35 kubieke meter). Op 7 mei bereikte de houtprijs nog een recordhoogte van 1.700 dollar per 1.000 board feet. De prijzen op alle goederenmarkten schoten op dat moment omhoog, en er ontstond angst voor snel aantrekkende inflatie.

Reden voor de prijsdaling is dat de wereld zich weer razendsnel opent, ondanks haarden van nieuwe mutanten van het coronavirus. Op grote schaal gaan mensen weer reizen boeken, restaurants en caf├ęs bezoeken en evenementen bijwonen. Dat betekent dat er minder wordt geklust en dat er ook minder geld overblijft om te investeren in woningen.

Analisten spreken van een zeepbel op de houtmarkt die nu is geknapt. Nog altijd is het aanbod van hout laag, omdat veel zagerijen zijn stilgelegd vanwege de coronacrisis van vorig jaar. Maar inmiddels daalt ook de vraag door de gestegen bouwkosten. Ook wordt er nauwelijks meer hout gehamsterd, zoals een maand geleden nog het geval was.