De diepe lock down waar ons land tot ver in januari in zit, pakt desastreus uit voor non-food winkels. Koninklijke INretail vreest voor de toekomst van duizenden ondernemers in de retail. “De impact is gigantisch. Voor alle winkels moet op afspraak afhalen mogelijk worden en niet alleen voor bouwmarkten. Voor veel ondernemers zijn de aangekondigde maatregelen voorbij de grens van wat ze kunnen dragen. De allerbelangrijkste omzetmaand van het jaar stort in. We vinden dat supermarkten en drogisterijen net als Duitsland nu niet mogen gaan stunten met aanbiedingen of hun non-food assortiment uitbreiden. ”

Intelligenter

INretail beseft dat de enorme stijging van coronabesmettingen om extra maatregelen vraagt. Maar dat kan intelligenter. “Nu komen een half miljoen medewerkers thuis te zitten. Consumenten kunnen alleen nog online kopen, terwijl de maximale capaciteit van webshops is bereikt. Het is essentieel dat click & collect voor alle winkels mogelijk wordt. Dat is op een heel veilige manier te organiseren. Consumenten thuis bestellen en in de winkel op een afgesproken tijdstip hun al betaalde aankoop ophalen. Dat helpt heel veel ondernemers en verlaagt de enorme druk op webshops.”

Over de brug komen

INretail gaat de perspectieven voor ondernemers in kaart brengen. ”Dat de overheid met een passend maatregelen pakket over de brug moet komen nu de situatie zo dramatisch is gewijzigd, is overduidelijk.”