Consumenten en ondernemers met non-food winkels zijn al lange tijd de klos door alle corona maatregelen en verheugen zich op 21 april, de dag dat normaal winkelen hopelijk weer mag. “Het epidemiologische beeld gaat de goede kant op. Zes miljoen mensen zijn ingeënt en hebben antistoffen. Demissionair premier Rutte beloofde al 8 maart en opnieuw op 23 maart dat winkels prioriteit krijgen bij versoepelingen. Nu gelden nog steeds extra verzwarende maatregelen uit de fase van het zwartste scenario en die ligt achter ons. “De winkels echt open is keihard nodig. Consumenten blijven weg en ondernemers zitten voortdurend in een overlevingsstand. Die situatie moeten we doorbreken,” zegt INretail, de brancheorganisatie non-food.

Dik voor elkaar

De veiligheidsafspraken in de winkels zijn dik voor elkaar en vraagtekens over aantallen mensen in winkelgebieden zijn opgelost in een landelijk plan voor alle 2500 winkelgebieden in ons land. Dit plan ontwikkelde de sector samen met het kabinet, de NCTV, het Veiligheidsberaad en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). In de winkelgebieden staat iedereen klaar om een veilige winkelsituatie te blijven garanderen. De R-factor daalt en de derde coronagolf is minder fel en langdurig dan gedacht. Met het voorjaarsweer in aantocht zijn mensen meer buiten en daalt het besmettingsrisico verder. Zo wordt de pandemie nog meer de kop ingedrukt.

Mentale druk

Dat biedt ondernemers weer meer perspectief. Ze hebben samen een miljardenschuld opgebouwd en ervaren toenemende mentale druk ervaren. 56% van de ondernemers gebruikt spaargeld om te overleven en een ruime meerderheid van de ondernemers is ernstig bezorgd over het voortbestaan van de onderneming. “Iedere dag is een kwestie van overleven geworden.”

Logische beslissing

INretail zou verbijsterd zijn als de versoepelingen niet doorgaan. “De maatregelen van de overheid moeten aansluiten op het leven en de behoeften van mensen. Nu veilig winkelen weer kan, is het schrappen van de extra beperkingen logisch,” vindt INretail. “De winkels weer open moet daarom zo snel mogelijk groen licht krijgen.”