Soepel verloop eerste dag winkels open

De eerste dag dat winkels zonder afspraak klanten mogen ontvangen, verloopt soepel. “De veiligheid staat voorop. De enorme toeloop in een aantal plaatsen met Koningsdag lijkt zowel voor consumenten als ook ondernemers een goede waarschuwing te zijn geweest. In wijkwinkels, in dorpsstraten en stadscentra hebben ondernemers volgens het protocol verantwoord winkelen maatregelen genomen, zodat klanten veilig kunnen winkelen. De mensen zijn blij dat ze weer spontaan een winkel kunnen binnengaan. Ondernemers zijn tevreden dat het kopen op afspraak als hindernis is weggenomen en maken van veiligheid in hun winkel prioriteit.”

Voorzorgsmaatregelen
Een rondgang langs diverse typen winkelgebieden en winkelconcepten maakt duidelijk dat overal voorzorgsmaatregelen zijn getroffen om consumenten een veilig koopbeleving te bezorgen. “Nederland kent 2.500 winkelgebieden en nergens zijn alarmsignalen afgegaan. Waar drukte in potentie te verwachten is, zijn goede voorzorgsmaatregelen getroffen. Bij een aantal landelijk bekende formules is sprake van rijvorming en dat wordt door medewerkers en met hulpmiddelen als stickers, linten of dranghekken in goede banen geleid. Het overall beeld geeft een erg positieve indruk.”

Kies rustig koopmoment
INretail roept consumenten op bewust te kiezen voor koopmomenten op de doorgaans rustiger tijdstippen. “Denk dan bijvoorbeeld aan de ochtenden en het begin van de week. Zo lukt het om drukte te voorkomen en winkelen voor iedereen op een veilige manier mogelijk te maken. Zo kunnen als samenleving de pandemie bestrijden en tegelijk veilig winkelen mogelijk maken.”
Eerder vandaag werd een samenwerking met Q-Park bekend gemaakt die tot de helft goedkoper parkeren in de ochtenduren aanbiedt in parkeergarages in twaalf steden, waaronder in de vier grootste plaatsen in ons land.