‘Winkels zeggen met beter plan nee tegen corona toegangsbewijs’

Belangenorganisatie Inretail komt wederom met een persbericht. De 56.000 niet-essentiële winkels zeggen keihard nee tegen het corona toegangsbewijs dat het kabinet met bloedspoed komende donderdag door de Tweede Kamer wil loodsen. De branchevertegenwoordigers INretail, RND, Vakcentrum en de Nationale Winkelraad hebben dit vandaag expliciet gemeld in een brief aan de Tweede Kamer en aan het Veiligheidsberaad. “Er ligt een veel beter plan dat op draagvlak kan rekenen van ondernemers en wél proportioneel, uitvoerbaar en handhaafbaar is.” De retailvertegenwoordigers vrezen voor de onuitvoerbare hoeveelheid checks en discussies bij de winkeldeur die volledig uit de hand gaan lopen.

Onwerkbaar en niet handhaafbaar

In het plan van de niet-essentiële winkels staat afstand houden centraal, naast de mondmaskerplicht, desinfectiemiddelen bij de deur en andere maatregelen. ‘Het kabinet wil er niet eens naar kijken. Dat vinden wij bizar, want het OMT, verschillende ministeries en burgemeesters hebben ook voorkeur voor de afstandsregel en maken dat ook duidelijk aan het kabinet. ”Vanwege personeelskrapte en discussies die gaan ontstaan aan de winkeldeur, is het coronatoegangsbewijs (CTB) onwerkbaar, niet handhaafbaar en niet effectief aan de winkeldeur. Het vormt een hindernis voor iedereen, inclusief alle gevaccineerden,” vinden de branchevertegenwoordigers. “Het gaat opgeteld om 300 tot 500 miljoen checks per maand waarvoor tienduizenden medewerkers nodig zijn, die we niet hebben.”

Beter plan met meer draagvlak

“We hebben een gezamenlijk plan dat al eerdere bewezen heeft te functioneren,” aldus de branchevertegenwoordigers. “Dat wordt genegeerd. Het kabinet stevent met haar eigen koers af op grote maatschappelijke onrust, maar daar wil ze niets over horen. De oproep luidt weliswaar om samen de strijd tegen corona aan te gaan, maar het kabinet luistert niet naar vertegenwoordigers van de samenleving die met goede, bewezen richtlijnen hun bijdrage willen leveren aan de oplossing van het probleem. Dan gaat er iets goed mis en maak je het jezelf verdraaid lastig,” concluderen INretail, RND en het Vakcentrum.

Afstand houden centraal

De niet-essentiële winkels zetten in hun plan nadrukkelijk in op anderhalve meter afstand door minder klanten toe te laten, aanpassing van looproutes, wachtvakken bij de kassa’s, spat schermen, desinfectiemiddelen bij de winkelentree etc. Invoering van een coronatoegangsbewijs vinden ze naast onwerkbaar ook een buitensporig zware maatregel. Winkels worden in de statistieken van het RIVM gekoppeld aan 0,7% van de besmettingen en staan ook niet in de top-20 overzichten van besmettingsbronnen.

Het is onduidelijk hoe burgemeesters de regels kunnen handhaven als er 56.000 winkels als werkterrein bijkomen.