By SIDDE brengt op 4 oktober de naar eigen zeggen eerste volledige recyclebare bank uit tijdens de VT Wonen&Design beurs in de EXPO Greater hallen in Vijfhuizen: Eco Sofa Liv.

Jaarlijks wordt er in Europa 11 miljard kilo aan meubilair weggegooid, waarvan slechts 10% wordt gerecycled. Een zitmeubel bestaat uit veel verschillende materialen en belandt na gebruik vaak op de vuilstort.

”Duurzaamheid in meubelbranche ver te zoeken”
Dat de interieurbranche achter loopt op het gebied van duurzaamheid, is volgens By SIDDE ”een feit”. Het probleem ligt hierin met name bij de beschikbare materialen. De duurzame materialen die er zijn, zijn schaars en een stuk duurder dan de materialen die normaliter in een bankstel gebruikt worden. ”Kennelijk is het voor producenten van half-fabrikaten nog niet lonend om hier meer op te focussen. Na 3 jaar onderzoek is By SIDDE erin geslaagd om een recyclebare bank neer te zetten, die nog steeds de kwaliteit, looks en feel heeft zoals je dat van By SIDDE gewend bent.”

By SIDDE gelooft in de circulaire economie
”Een economie waarbij afval is geĆ«limineerd en producten en grondstoffen worden hergebruikt. De eerste volledig recyclebare bank is een grote stap naar het uiteindelijke doel: geen banken meer die belanden op de vuilstort. Dankzij de hoogwaardige circulaire materialen die gebruikt worden in bank Liv, is het mogelijk om een retourstroom op te zetten. Met deze retourstroom kunnen materialen weer omgezet worden tot grondstof, dat weer gebruikt kan worden voor een nieuw product. Je bank naar de vuilstort brengen is hiermee verleden tijd.”

Hoe? Eco Sofa Liv
De bank is gemaakt van een mix van natuurlijke en circulaire materialen uit Europa. Denk aan een alternatief voor het polyether meubelschuim dat van oudsher uit olie wordt gemaakt. En in plaats van spaanplaat met schadelijke stoffen, een houtsoort die formaldehyde vrij is. Stof geproduceerd in Belgiƫ, welke 170 liter water bespaart in het weefproces.

Primeur
Sofa Liv zal worden onthuld tijdens de VT Wonen&Design beurs van 4 t/m 9 oktober in Vijfhuizen. De bank is ook te zien in de By SIDDE winkel in Leerdam of in de inspiratie studio in Eerbeek.