Onder het motto ‘De kleren maken de handdoek’ heeft badlinnenproducent Clarysse gerecyclede jeansbroeken gebruikt voor hun nieuwe collectie: de Towel2. “Het is een handdoek die voor bijna de helft uit tweedehandstextiel bestaat. Niet alleen vermindert de nieuwe collectie de Europese afvalberg van 8 miljoen ton, ze zorgt onder meer ook voor heel wat ecologische besparingen.” Daarmee profileert het West-Vlaamse bedrijf zich opnieuw als meest duurzame handdoekenproducent van Europa.

Hoe werkt het
De tonnen kledingstukken die jaarlijks op de afvalberg terechtkomen, gaan dus binnenkort een tweede leven als handdoek tegemoet. De honderden jeansbroeken die Clarysse verzamelt en die uitermate
geschikt zijn als textielgaren, worden eerst verknipt en tot garen gesponnen bij ESG (European Spinning Company). Uit die garens worden vervolgens blauwe handdoeken vervaardigd. Voor de witte handdoeken gebeurt hetzelfde met wit tweedehandstextiel. Doordat het gerecycleerde textiel zelf al kleur toevoegt aan het nieuwe eindproduct, hoeven de handdoeken niet opnieuw geverfd te worden. Die stap
in het productieproces overslaan, zorgt ervoor dat Clarysse opnieuw zijn voetafdruk kan verkleinen.

Per 1000 Towel2-handdoeken die het bedrijf produceert, wordt maar liefst 1,4 miljoen liter water en 410 kg CO² bespaard. Dat komt ongeveer neer op een halfvol Olympisch zwembad en een autorit van Lissabon naar Athene.

De Nederlandse Defensie, die 35.000 Towel2-handdoeken kocht, verzilverde de aanpak van Clarysse met de Estse Procura Award, een internationale prijs voor duurzame verwerving. De handdoeken liggen vanaf het voorjaar van 2018 in de winkelrekken.