Tijdens de Salone in Milaan vielen deze Linea kastjes van Porro, ontworpen door de befaamde Alessandro Mendini, al heel erg op en werden ze uitvoerig gefotografeerd door de Aziatische bezoekers. Nu gaat de Italiaanse fabrikant iets dieper in op het ontwerp.

Een explosie van kleuren, pure energie, een bont geheel van ingelegde delen uit cellulose acetaat: de dochters van de befaamde ontwerper doken in het archief van hun vader en vonden het ontwerp van dit nooit eerder uitgebrachte model. Porro heeft er drie verrasende kasten van gemaakt, met dank aan Fulvia en Elisa Mendini voor hun speurwerk.

Een open model met een lade, een gesloten model met twee scharnierdeuren en een schrijftafel met een opklapbaar blad en een indeling, alledrie op donkere poten met geometrische motieven in felle kleuren. Deze 3 nieuwe objecten zijn gemaakt in een gelimiteerde oplage van 50 stuks per model. Deze kasten zijn echter niet bedoeld om alleen maar naar te kijken maar ook om gewoon dagelijks te gebruiken, aldus de fabrikant.

“Onze vader  was altijd gefascineerd door een hoge mate van ambachtschap: iets wat hij meteen herkende tijdens zijn eerste samenwerking met Porro in 2014-15 bij het maken van de Maggio kist met laden en de Schermo kast. Daar speelde hij juist niet met kleur en gebruikte de pure, natuurlijke kleur van het hout. Daar hield hij zo van. Deze keer wilde Lorenzo en Maria Porro een erbetoon aan hem brengen, door juist iets met kleuren te maken want dat kleurgebruik heeft onze vader juist beroemd gemaakt. We vonden in het archief een aantal tekeningen in een ver geborderd stadium en hebben deze aan Porro laten zien. Wat zij ervan gemaakt hebben is een zeer precieze benadering van deze tekeningen en we zijn dan ook heel blij met deze samenwerking”, aldus de twee dochters Mendini.

 

“Met de chromatische uitbundigheid die typisch is voor Alessandro Mendini’s ontwerpen drukt de Linea perfect uit wat  de bestanddelen van een Mendini ontwerp zijn: geometrische puurheid, precies volgens het ambacht en met technologische details. Het is een familie van kasten met een front in rood, blauw, lichtblauw, geel en wit verdiept door het zwart. Een diepte die een gelakte kleur niet heeft. Daarom hebben we uiteindelijk gekozen voor celluloos acetaat, een materiaal dat normaal voor brilmonturen wordt gebruikt en waarmee de geometrische vormen prima gemaakt konden worden. We hebben voor deze kastjes ook een nieuw bevestigingssysteem moeten verzinnen en experimenteerden met verschillende oplossingen”, aldus Maria Porro, hoofd marketing en communicatie van het familiebedrijf Porro.