Designfabrikant Leolux heeft in Venlo officieel een begin gemaakt met de bouw van een nieuwe productielocatie voor de afdeling Machinale Houtbewerking, waar de houten onderdelen van de meubelen geproduceerd worden. Directeur Sebastiaan Sanders zette de eerste “schop” in de grond, in gezelschap van Jeroen Sanders (voormalig directeur Leolux) en commercieel directeur Ralph Geurts van Willems Bouwbedrijf. De hypermoderne productieafdeling van 3.500m2 moet tegen de zomer van 2022 gereed zijn. De installatie van het nieuwe machinepark is voorzien vóór de zomer van volgend jaar.

De nieuwe houtbewerking wordt gebouwd bij de overige productievestigingen aan de Marinus Dammeweg in Venlo. Sinds de jaren 90 zijn daar geleidelijk alle productieafdelingen ondergebracht in nieuwe bedrijfspanden. Het aantal vierkante meters komt met deze uitbreiding op totaal 25.000m2 productieoppervlakte.
Op dit moment worden de houten delen nog gezaagd bij de hoofdvestiging aan de Kazernestraat, de locatie waar Leolux in 1934 is ontstaan. Door de jaren heen werden echter steeds meer bedrijfsonderdelen verplaatst naar het industrieterrein aan de Marinus Dammeweg, waar meer ruimte voorhanden was. De verhuizing van deze laatste productieafdeling voorkomt onnodig pendelverkeer tussen de gebouwen die zo’n 500 meter uit elkaar liggen. Door alle bedrijfsonderdelen met elkaar te verbinden, wordt de logistieke cirkel gesloten en wordt de efficiency verder vergroot. Op de afbeelding bovenaan hoe het er uit gaat zien, op de foto hieronder Sebastiaan Sanders en de eerste schop (maar dan met een graafmachine).

De nieuwbouw levert een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheidsdoelen van Leolux. Niet alleen worden transportkilometers en daarmee uitstoot van CO2 en fijnstof teruggebracht, maar het nieuwe gebouw met het nieuwe machinepark is ook energiezuiniger dan de huidige bebouwing aan de Kazernestraat. Eigen zonnepanelen wekken voldoende stroom op voor de houtbewerkingsafdeling. Doorslaggevend in de keuze voor het nieuwe machinepark is de mogelijkheid om volledig op bestelling te produceren. Het hele productieproces van Leolux is daarop ingericht, maar tot op heden was dat bij het zagen van de houten delen nog niet mogelijk. Zo maken de houtbewerkingsmachines van leverancier Homag plaats-rovende tussenvoorraden overbodig.

Het samenbrengen van de productievestigingen is een nieuwe stap op weg naar de groene campus die Leolux voor ogen heeft. De afkoppeling van het riool en de eigen wadi’s zorgen voor een betere regulering van het regenwater. Door het minimaliseren van verkeer, en de aanplant van veel planten en bomen, wil het Venlose familiebedrijf zijn deel van het industrieterrein omtoveren tot een groene oase waar het voor de medewerkers nog prettiger werken is.

Het pand is ontworpen door 2.0 Architecten in opdracht van Cabane Estate (de eigenaar van de Leolux gebouwen). De bouwkundige uitvoering is in handen van Willems bouwbedrijf Venlo, de technische enginering komt voor rekening van Volantis Venlo. Verder zijn Jansen-Bartels en Energa aangenomen voor respectievelijk de werktuigbouwkundige en de elektrotechnische installaties.