Meldde de Financial Times (FT) eerder vorige week dat Made.com 31.4 miljoen pond verlies heeft geleden in 2021 en kondigde het een reeks van ontslagen aan, nu zet het beursgenoteerde interieurplatform zichzelf te koop.

Gebrek aan vertrouwen bij de Britse consument en problemen in de supply chain zijn de twee belangrijkste oorzaken voor de slechte gang van zaken bij het bedrijf, aldus het bedrijf zelf. Vorig jaar ging Made.com naar de beurs en gaf een winstwaarschuwing in juli aan de aandeelhouders. Vorige maand riep het de aandeelhouders nog op om extra te investeren in het bedrijf. Nu heeft het zichzelf te koop gezet in de hoop de schulden te kunnen financieren.

Ook het recente overlijden van de Engelse vorstin Elizabeth II wordt zelfs als reden aangevoerd voor de aanhoudende problemen: vanaf dat moment wordt er nog minder verkocht. Afgelopen vrijdag kelderde het aandeel met nog eens 32 procent. Made.com heeft 15 miljoen pond als kapitaal en heeft zeker 50 miljoen pond nodig. Op dit moment heeft zich nog geen partij gemeld om het kwakkelende platform over te nemen. Toch heeft het bedrijf volgens de FT meer dan een miljoen vooral jonge en vermogende klanten verzameld sinds de oprichting in 2010. De krant noemt partijen als Frasers en Alteri als potentiƫle kopers. Frasers is een sportswear en warenhuis concern dat in 2019 Sofa.com overnam, Alteri is een kapitaalinvesteerder die in 2019 delen van het noodlijdende Steinhoff overnam.

Bijna de helft van de omzet komt van buiten het Verenigd Koninkrijk waardoor ook partijen als home24 en Westwing, beide beursgenoteerd in Frankfurt, interesse zouden kunnen hebben om Made.com te kopen. Maar ook hun aandelen zijn gedaald in de afgelopen tijd. Maisons du Monde uit Frankrijk zou ook een partij kunnen zijn maar dan moeten de aandelen van Made.com eerst nog meer dalen in waarde.