Of het nu gaat om architectuur, mobiliteit, agricultuur, industrie of kleding: duurzaamheid telt mee bij iedere toepassing van technisch textiel en textiel technologie. Tijdens Techtextil  en Texprocess (de beurs voor textiel machines) van 23 tot en met 26 april draait het hierom en tijdens de beurs in Frankfurt is een aparte Nature Performance Area ingericht in het Fibers & Yarns gedeelte van de beurs.

Op bio basis, gerecycled of uit afbreekbare materialen, bedoeld voor een circulaire economie of voor regeneratief design: de ontwikkeling van duurzame oplossingen in de textielindustrie gaan in een rap tempo. Het draait hierbij niet langer alleen om de ecologische voordelen, duurzame producten van nu doen niet onder in kwaliteit voor traditioneel geproduceerde oplossingen en zijn ook steeds winstgevender. Meer dan 15 procent van de exposanten op Techtextil heeft natuurlijke vezels en materialen in het aanbod.

“Als een van de drijvende krachten binnen de industrie is duurzaamheid meer en meer een beslissende factor aan het worden en dat vertaalt zich naar het aanbod op de beursvloer”, aldus Sabine Scharrer, Director Brand Management Technical Textiles & Textile Processing van Messe Frankfurt. In hal 9.1 bij Fibers & Yarns is in april de nieuwe Nature Performance Area te zien waar exposanten recyclebare, duurzame materialen laten zien die klaar zijn voor nu en in de toekomst. Natuurlijke vezels, bio-based materialen voor alle toepassingen.

Een voorbeeld is de Zwitserse startup OceanSafe met het product naNea: bio-afbreekbare garens die vlam vertragend en vochtwerend zijn. Dit maakt deze garens geschikt voor kleding en voor de auto industrie, bijvoorbeeld. Een andere deelnemer op deze stand is Vegeto: thermische isolatie gemaakt van zijdeplanten (milkweed). Deze beurs geeft dit soort bedrijven het internationale platform en de mogelijkheid tot netwerken die zij zoeken. Het Engelse bureau Franklin Till heeft een duurzame materialen bibliotheek Future Materials, bekend van de Heimtextil trend presentaties, en deze is nu voor het eerst te zien op Techtextil.

Econogy, een mix van ecologie en economie, werd ook tijdens de afgelopen editie van Heimtextil geïntroduceerd en is nu ook als thema opgenomen bij de zusterbeurs voor technisch textiel. Bedrijven die een Econogy aanduiding hebben produceren duurzame oplossingen, er zijn rondleidingen en er is een lezingenprogramma onder de noemer Econogy dat Messe Frankfurt als verbindend element voor al haar textielbeurzen van over de hele wereld inmiddels uitdraagt.

Techtextil en Texprocess vinden plaats van 23 tot en met 26 april 2024 in Frankfurt. techtextil.messefrankfurt.com