Op 10 maart werd in de Portugese Synagoge in Amsterdam, in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander en tal van andere hoogwaardigheidsbekleders, (en ondanks luidruchtige protesten) stilgestaan bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum, ter nagedachtenis aan de meer dan honderdduizend Nederlandse Joden die tijdens de Holocaust zijn omgekomen.

Het Nationaal Holocaustmuseum is gevestigd in de voormalige Hervormde Kweekschool aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam, recht tegenover de Hollandsche Schouwburg, met een tramhalte ertussenin. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de schouwburg door de nazi’s gebruikt als verzamelplaats voor de deportatie van Joden. Toen het gebouw overvol raakte, werden kinderen ondergebracht in de crèche aan de overkant, wat nu het museum is geworden.

Ruim zeshonderd kinderen werden door verzetsstrijders gered, nadat ze vanuit de crèche naar de naastgelegen kweekschool waren overgebracht. Van daaruit ontsnapten de ruim zeshonderd kinderen.

In 2019 kreeg architectenbureau Office Winhov de opdracht om de voormalige kweekschool en het aangrenzende kantoorpand om te vormen tot museum, nadat ze de ontwerpprijsvraag hadden gewonnen.

Architecten Uri Gilad en Inez Tan van Office Winhov kregen de opdracht om een transparant en licht museumgebouw te ontwerpen binnen de bestaande structuren. Het doel was een ruimte te creëren die reflectie stimuleert en bezoekers aanzet tot het zoeken naar antwoorden. Elke keuze in inrichting, afwerking, kleur en materiaal draagt bij aan deze opdracht. Van de monumentale nieuwe trap tot het gerestaureerde oude trappenhuis, van het Braziliaanse metselwerk tot de stoffering van het meubilair en de inrichting van de tuinen, alles draagt bij aan een veilige, warme en open sfeer in het museum.

Lensvelt is trots een bijdrage te hebben mogen leveren aan dit belangrijke project. Hoogwaardige meubels, zorgvuldig geselecteerd door Office Winhov, sluiten perfect aan bij de visie van het museum. Deze meubels dragen bij aan de sfeer van respect en introspectie en inspireren bezoekers tot onderzoek, reflectie en herinnering.

Bijvoorbeeld de tijdloze elegantie van de eikenhouten 2THRD Chair, met zijn strakke lijnen en comfortabele zit, in het café en de educatieruimtes. Of de ingetogen en comfortabele This Chair in het auditorium, die bezoekers uitnodigt om te reflecteren. Daarnaast bieden de stapelbare RNA Tables en de Lensvelt 4000 Meeting Tables niet alleen praktische functionaliteit, maar dienen ze ook als symbolen van verbinding en gemeenschap binnen de museumruimtes.

Het Nationaal Holocaustmuseum bestaat uit de vroegere kweekschool en de aan de overkant gelegen Hollandsche Schouwburg waarin nu het educatiecentrum is gevestigd.

Het museum is bijna elke dag open, Plantage Middenlaan 27, Amsterdam