97,99% van al het afval van Vita wordt hergebruikt, gerecycled of verwerkt  Vita heeft de uitstoot van broeikasgassen onder haar beheer met meer dan 50% verminderd ten opzichte van het referentiejaar 2019. Vita is een van de (slechts 3000) bedrijven die gegevens hebben ingediend voor een baanbrekend initiatief om de co2 uitstoot te verminderen, het Science Based Targets-initiatief genaamd.

De Vita Groep, een van Europa’s toonaangevende leveranciers van flexibel polyurethaanschuim, heeft een groene doelstelling bereikt en heeft daarom haar eerste duurzaamheidsrapport gelanceerd, waarin gedetailleerd wordt beschreven hoe het bedrijf commerciële doelstellingen in evenwicht heeft gebracht met ‘moreel en ethisch verantwoorde bedrijfspraktijken’. In de afgelopen twee jaar heeft het bedrijf zijn directe en indirecte broeikasgasemissies met 50% verminderd, een prestatie die in het rapport wordt bevestigd.

‘In de afgelopen twee jaar heeft het bedrijf zijn directe en indirecte broeikasgasemissies met 50% verminderd’

Andere belangrijke successen van de fabrikant uit Manchester op het gebied van duurzaamheid zijn de vermindering van de hoeveelheid gestort afval tot slechts 2,01% en de lancering van het eerste schuimassortiment dat is gemaakt van grondstoffen die worden gewonnen uit afgedankte producten.

Deze belangrijke milieuprestaties zijn beschreven in Vita’s duurzaamheidsrapport 2021 Enhancing Everyday Life, dat deze week werd gelanceerd. De duurzaamheidsstrategie die in het rapport wordt uiteengezet, is tot stand gekomen in samenwerking met Schneider Electric UK, een wereldleider op het gebied van digitale transformatie van energiebeheer en automatisering.

”De geschetste milieuvriendelijke aanpak betekent dat de methodes van Vita in lijn zijn met een aantal groene industrie-organen en accreditaties. Dit omvat het voldoen aan de klimaatakkoorden van Parijs en het ondertekenen van zowel de Science Based Targets initiatief (SBT-i) en de Verenigde Naties Global Compact, die Vita verplichten tot ambitieuze normen van duurzame productie. Vita heeft ook een zilveren duurzaamheidsbeoordeling gekregen van EcoVadis, ’s werelds meest betrouwbare leverancier van duurzaamheidsbeoordelingen voor bedrijven.”

In het duurzaamheidsverslag wordt uiteengezet hoe strategische partnerships een belangrijk onderdeel zijn geweest van het vermogen van Vita om aan haar milieudoelstellingen te voldoen. Deze partnerships omvatten samenwerking met Dow Chemicals en Evonik om afgedankt schuim te hergebruiken in nieuwe grondstoffen, zoals het gebruik van RENUVA™-polyolen om het Orbis™-assortiment van flexibel, gerevitaliseerd schuim te creëren.

Ian Robb, CEO van The Vita Group, zegt: “Het Enhancing Everyday Life-rapport is een bewijs van wat kan worden bereikt door ons in te zetten voor verantwoorde productienormen die gericht zijn op het stimuleren van circulariteit in onze sector. Tijdens deze duurzaamheidsreis hebben we samengewerkt met een grote verscheidenheid aan gelijkgestemde organisaties, variërend van universiteiten, chemische experts, leveranciers en klanten, om geavanceerde oplossingen te ontwikkelen. We hebben ook veel stappen ondernomen om onze eigen R&D-capaciteiten te versterken om nieuwe en innovatieve producten en processen te identificeren, onder meer door te investeren in vier ultramoderne innovatiecentra.

Ian Robb

 

“Ik ben er trots op te kunnen zeggen dat de stappen die we hebben genomen ervoor hebben gezorgd dat we de ESG-agenda in onze sector aanvoeren. In ons nieuwe verslag geven we echter niet alleen aan wat we hebben gedaan, maar ook hoe we onze activiteiten nog beter gaan maken. Dit omvat een aantal zeer creatieve en ambitieuze doelstellingen, zoals ervoor zorgen dat al onze fabrieken alleen nog maar duurzame polyolen gebruiken – een belangrijk ingrediënt voor de productie van schuim tegen 2030 en nul productieafval naar de stortplaats sturen tegen 2040.”

Philippe Diez, hoofd van Schneider Electric’s European Sustainability Business: “We willen The Vita Group feliciteren met de publicatie van dit duurzaamheidsrapport. In de loop van onze samenwerking met Vita hebben we het bedrijf belangrijke stappen zien zetten in de richting van een duurzamere, meer verantwoorde en meer circulaire manier van zaken doen. We zijn er trots op dat we Vita’s partner zijn.”

Om het rapport in zijn geheel te lezen, klik hier.