Op de laatste dag van november verscheen weer een nieuwe editie van Interior Business Magazine, het vakblad van de meubelbranche. In deze editie brengen we weer een rijk palet aan inspirerende verhalen, inzichten en analyses uit de interieur- en woonbranche brengen. In deze editie staan toekomstgerichte thema’s centraal, variërend van familiebedrijven in transitie en meubelleasing tot trends, beurzen en de impact van innovatie en duurzaamheid.
Zoals altijd trapt onze uitgever, Richard van der Hak, deze editie af met een persoonlijke column in De Aftrap. Hij reflecteert op de ontwikkelingen in de branche en de recente overname van Vakblad Meubel door Interior Business Magazine. “Met de terugkeer en integratie van deze gerenommeerde titel in het vakblad Interior Business Magazine is de cirkel rond,” schrijft hij. Zijn column biedt een inkijkje in de strategie achter deze overname en benadrukt hoe belangrijk het is om te blijven investeren in kwalitatieve content die de branche voedt en verbindt. “Het behouden van deze unieke titels en hun rijke geschiedenis is niet alleen een eer, maar ook een verantwoordelijkheid voor de toekomst van de interieurmedia,” aldus Van der Hak.
In het artikel over familiebedrijven, waarvoor redacteur Bas Hakker tekent, nemen we o.a een kijkje achter de schermen bij Castelijn Meubelindustrie, een familiebedrijf dat al decennialang bekendstaat om zijn hoogwaardige designmeubelen. De recent voltooide bedrijfsoverdracht binnen de familie wordt door directeur Frank Castelijn als uniek bestempeld. “Zo soepel als de overname bij ons ging, is uniek,” vertelt hij. Het verhaal laat zien hoe het bedrijf erin slaagt om trouw te blijven aan zijn roots terwijl het zich blijft vernieuwen om relevant te blijven in een veranderende markt.
Een ander familiebedrijf dat in de schijnwerpers staat, is de Haco Groep, die dit jaar zijn 55-jarig jubileum viert. Dit artikel gaat in op de geschiedenis en groei van het bedrijf, met bijzondere aandacht voor hoe Haco zijn positie in de meubelmarkt versterkt door innovatie en klantgerichtheid.
Naast deze inspirerende familieverhalen, duiken we in de toekomst van meubelleasing. Dit concept wint terrein, vooral onder jongere generaties en hogere inkomens. Uit onderzoek blijkt echter dat een groot deel van de consumenten nog huiverig is om meubels te leasen in plaats van te kopen. Wat betekent deze ontwikkeling voor traditionele meubelretailers en fabrikanten? Het artikel biedt een scherpe analyse van de kansen en risico’s die deze trend met zich meebrengt.
Verder nemen we je mee naar ORGATEC 2024, de internationale beurs waar werkplekinnovatie centraal stond. Met meer dan 50.000 bezoekers en thema’s als hybride werken, circulaire economie en nieuwe technologieën was deze editie een groot succes. Het Work Culture Festival, met sprekers uit architectuur, design en trendonderzoek, inspireerde bezoekers om anders te denken over de toekomst van werken. Exposanten zoals Casala en Artifort presenteerden innovaties die aansluiten op de behoeften van moderne werkplekken: van duurzame materialen tot flexibele ontwerpconcepten.
De vooruitblik op 2025 brengt ons bij de nieuwste woontrends, samengesteld door INretail en trendwatcher Aafje Nijman. Vier thema’s staan centraal, waaronder Slow Life, met een focus op rust en eenvoud, en Cosmic Future, dat futurisme en creativiteit omarmt. Deze trends bieden een frisse kijk op hoe consumenten hun interieur afstemmen op een steeds complexere wereld.
In Brussel vond de Meubelbeurs Brussel 2024 plaats, en wij waren erbij om de sfeer te proeven en de innovaties te ontdekken. Ondanks de uitdagingen in de Belgische meubelindustrie was er een gevoel van voorzichtig optimisme. Opvallende ontwerpen, zoals de circulaire en duurzame +4 tafel van Jasper Bollen, toonden hoe de sector blijft innoveren. Dit jaar trok de beurs ook meer internationale bezoekers, mede door het wegvallen van imm cologne in 2025.
De columns in deze editie bieden zoals altijd ruimte voor reflectie en inspiratie. Ruby Nefkens analyseert de nieuwe EU-regels rondom auteursrecht en de implicaties daarvan voor ontwerpers. Henny van Straaten sluit af met een humoristische blik op winterse tradities en de eeuwige vraag of er ooit nog een Elfstedentocht komt.
Tot slot blikt Frances van der Steen in de geliefde rubriek De Bril van frances terug op zes jaar scherpe observaties over trends en mentaliteit in de interieurbranche. Hoe zijn thema’s als duurzaamheid en circulariteit van trends naar vanzelfsprekendheden geëvolueerd?
Mis deze editie niet! Nog geen abonnement? Mail dan naar linda@businesscontentmedia.nl