De omstandigheden voor de Nederlandse export was in maart net zo gunstig als in januari, stelt het CBS. Dat komt onder meer door het herstel van de industriële productie in Duitsland, de belangrijkste handelspartner van Nederland. Het CBS merkt op dat een verbetering van omstandigheden niet per definitie zorgt voor een hogere export.

Dirk Mulder, sector banker Trade & Retail van ING hierover:

”Na het coronajaar 2020, toen de handel onder druk stond, veerde de Nederlandse export weer terug met bovengemiddelde groeicijfers. Inmiddels valt de groei wat terug, maar er is vooralsnog geen sprake van krimp.

Bij de exportradar worden zes indicatoren gevolgd die invloed hebben op de Nederlandse export. Zoals de Duitse industriële productie, een belangrijke afzetmarkt, waar afgelopen maand de krimp omsloeg in groei.”

✅ oordeel over de orderpositie in het buitenland
✅ ontwikkeling van het producentenvertrouwen in de Eurozone
✅ ontwikkeling van de exportorders in de Eurozone
✅ reële wisselkoers
✅ Duitse producentenvertrouwen

Ook de overige 5 indicatoren laten een positieve ontwikkeling zien.

Dirk Mulder: ”Het sentiment in de industrie mag zijn verbeterd, bij consumenten is het daarentegen afgenomen tot bijna het laagste niveau ooit. Vorige week bleek dat het consumentenvertrouwen te lijden heeft van de oorlog in Oekraïne. Deze daalde tot een historisch dieptepunt van -39.”