Woonwinkels in Nederland noteerden in 2017 een omzetgroei van bijna 9%. En door die groei ontstaat een tekort op de arbeidsmarkt. De gemiddelde stijging van de omzet was 8,6%. De omzet steeg in alle kwartalen, segmenten en prijsniveaus. Keukenspeciaalzaken groeiden in omzet 9,7%, meubelzaken 9,4% en gemengde zaken zelfs 10%. De omzet van woningtextielzaken steeg gemiddeld 7,3% en slaapspeciaalzaken zagen de omzet 4% toenemen. Dat toont de INretail Woonwinkelmonitor.

 

De verwachting voor 2018 is opnieuw positief. INretail gaat uit van 4% groei die is gebaseerd positieve signalen zoals het consumentenvertrouwen, groei van de werkgelegenheid en de woningmarkt die geweldig draait.

Beste kwartaal

Het derde kwartaal scoorde qua omzet het best. Keukenverkopers noteerden toen 16,6% meer omzet, meubelzaken plusten 15,3%, woningtextielwinkels 13,9%, gemengde zaken 13,4%  en slaapspeciaalzaken 9,2%.

In het laatste kwartaal deden keukenverkopers vorig jaar opnieuw de beste zaken. Hun omzet steeg met gemiddeld 7,5%. Meubelzaken plusten 6,7%, gemengde zaken 5,4% en woningtextielverkopers zagen hun omzet met gemiddeld 4,4% stijgen. De omzet van slaapspeciaalzaken bleef gelijk.

Regionale verschillen

“We zien toenemende regionale omzetverschillen,” zegt Bert-Jan van der Stelt, branchemanager Wonen bij INretail. “In de drie grote steden steeg de omzet van woonwinkels vorig jaar met gemiddeld 3,4%. In de rest van de Randstad was dat 6,8%. In het oosten van het land was de 12,9% omzetgroei van woonwinkels duidelijk hoger dan het landelijke gemiddelde van 8,6%. De oververhitte woningmarkt in het westen en de beperkte mogelijkheden voor nieuwbouw woningen lijken de veroorzakers.”

Omzetverschillen zijn er ook tussen woonwinkels gevestigd op een woonboulevard of elders. De gemiddelde omzetstijging op een woonboulevard was vorig jaar 7,1%. Wie op een andere plek onderneemt, zag de omzet met gemiddeld 10% toenemen.

Krapte

De aanhoudende omzetgroei in de woonbranche heeft inmiddels geleid tot een structureel tekort aan vakmensen. Er is veel vraag naar vakbekwame, ambachtelijke medewerkers. Ze kunnen direct aan de slag als (parket)vloerenlegger, keukenmonteur of woningstoffeerder.