Het Hasseltse stadsbestuur en de nieuwe eigenaars van de Recor-site, Futurn en NV Mathieu Gijbels, zullen in het voormalige administratieve hoofdgebouw op termijn 400 Oekraïense vluchtelingen opvangen. Op korte termijn zullen er 75 plaatsen gecreëerd worden.

Het voormalige gebouw van Recor Hasselt heeft dus een mooie (tijdelijke) bestemming. De gelijkvloerse en eerste verdieping van het voormalige hoofdgebouw van de meubelfabrikant zijn quasi meteen inzetbaar, aldus het stadsbestuur van Hasselt.

De andere verdiepingen hebben nog wat aanpassingswerken nodig. Zo moet er bijvoorbeeld qua sanitair gewerkt worden met verplaatsbare containers. De technische ploegen van de stad Hasselt gaan samen met de eigenaars van de Recor-site aan de slag om op de eerste verdieping alvast 75 plaatsen te creëren.

In totaal zou het administratieve hoofdgebouw van de Recor-site een 400-tal vluchtelingen kunnen herbergen. Daarvoor moeten wel nog een aantal aanpassingswerken gebeuren, waaronder ingrepen om de brandveiligheid in het gebouw te garanderen. In de volgende maanden zal de capaciteit stelselmatig van 75 tot 400 plaatsen opgebouwd worden, klinkt het.

“We kiezen er bewust voor om duurzame en comfortabele collectieve opvangplaatsen te creëren”, zegt burgemeester Steven Vandeput (N-VA). “We weten niet hoelang deze crisis duurt en willen ervoor zorgen dat de in Hasselt gestrande vluchtelingen zich alvast geen zorgen meer moeten maken wat huisvesting betreft.”