Naast de Ikea vestigingen zijn sinds maandag ook vele andere winkels voor het interieur gesloten in Duitsland. De reden laat zich eenvoudig raden: risico op besmetting met het virus.

In de staat Niedersachsen moeten meerdere winkels die geen verband hebben met primaire levensbehoeften tot 18 april gesloten blijven. In de staat met de meeste inwoners, Noordrijn-Westfalen, wordt het bezoeken van woonwinkels en outlets niet verboden, maar wel ten strengste afgeraden vanwege de kans op besmetting met het COVID-19 virus. In Beieren is alles dicht, op apotheken, banken en supermarkten na. In Hamburg is het net zo. Wanneer winkes in Beieren en de stadstaat Hamburg weer open mogen is nog niet bekend. De andere staten hebben tot op heden nog geen winkelsluitingen uitgevaardigd.

Duitsland is een bondsrepubliek waarbij de afzonderlijke staten een grote mate van autonomie hebben op het gebied van het hanteren van regels over winkelsluiting of het uitroepen van noodsituaties. De federale overheid beslist over zaken als een verbod op in- en uitreizen over de nationale grenzen en het uitroepen van een nationale noodtoestand. Dit laatste is nog niet aan de orde. In een dergelijke situatie heeft de federale overheid in Berlijn het voor het zeggen.

Op de foto het Bundestag parlementsgebouw in Berlijn, de voormalige Reichstag.