Van 23 tot 27 oktober vindt in Keulen ORGATEC plaats; de vakbeurs voor werkgerelateerd meubilair die om het jaar wordt gehouden. Twee jaar geleden was er al een trend zichtbaar in het naar elkaar toegroeien van thuis en werkplek in meubilair, dit jaar zet deze trend zich nog verder voort en is er op materiaalgebruik een interessant traject zichtbaar: traditionele productiemethoden en materialen worden herontdekt. Een kort interview met Dr. Sacha Peters, die tijdens de beurs wederom een presentatie over innovatieve materialen zal geven.

Wat is er in materialen veranderd sinds 2016?

Sacha Peters: “Twee jaar geleden lag de nadruk op smart materials met intelligente componenten en digitale functionaliteit. Dit jaar letten we meer op de culturele component in de totstandkoming van materialen, meubelen en werkomgevingen. Vandaar het beursmotto Culture@Work.”

De titel van uw presentatie is Materials Culture. Wat gaat u laten zien?

“Materialen en productiemethoden die onder invloed staan van de productielocatie, van waar het gemaakt wordt. Ik zal ook mooie kruisbestuivingen tussen verschillende culturen laten zien aan de hand van, vaak traditioneel vervaardigde, materialen.”

Geeft u eens een voorbeeld?

“Geen concreet voorbeeld, want dat moeten de bezoekers zelf ervaren tijdens de beurs, maar we zitten in een fascinerende periode: aan de ene kant moet alles sneller en digitaal, aan de andere kant is duurzaamheid en voeling met de natuur een groot thema. Dit levert mooie combinaties op.”

Zijn deze bewegingen niet met elkaar in tegenspraak?

“Nee, een voorbeeld is dat de herkomst van een organische materiaal digitaal kan worden herleid en in beeld wordt gebracht. Digitale techniek gaat helpen bij het opzetten van cyclisch produceren zonder afval of materiaalverlies. Er komt nog veel meer natuur terug in het interieur.”

Is de culturele component, waar iets wordt gemaakt, echt van belang bij de ontwikkeling van een materiaal?

“Laten we Zweden nemen als voorbeeld. Driekwart van het land is bos, het gemiddelde in de EU is maar 42 procent. Hout is een traditioneel materiaal in Zweden, maar de machtige papierindustrie in het land is onder invloed van de digitalisering geslonken. Tussen 2000 en 2014 is de papierconsumptie door dagbladen met de helft verminderd. Het KTH, Koninklijk Instituut voor Techniek in Stockholm, is daarom een paar jaar geleden begonnen met het maken van nieuwe materialen gebaseerd op houtcellulose. Hout is verrassend high-tech en is zeer duurzaam. Doorzichtig hout, zeer licht hout dat bedoeld is als industrieel vulmiddel, magnetisch cellulose voor in digitale apparatuur, een verpakkingsschuim of meubelschuim dat volledig biologisch afbreekbaar is…deze voorbeelden laat ik zien tijdens de ORGATEC en deze zijn dus niet toevallig ontstaan in houtland Zweden.”

Een verslag van ORGATEC leest u in een komende uitgave van Interior Business Magazine. Op de foto ziet u Cologne by night…