Kasten fabrikant Pastoe uit Houten is onlangs in staat van faillissement gesteld, maar gaat door met het opnemen en uitleveren van orders, daar waar het kan. Directeur Rudy Stroink gelooft in een doorstart van het bedrijf, zo vertelt hij aan Interior Business.
“We nemen de telefoon gewoon op en staan iedereen te woord, zoals je merkt, en werken hard aan een mogelijke doorstart, net als de curator die is aangesteld. Zowel de optie van zelf het heft in handen nemen voor een doorstart als de optie om externe partijen erbij te betrekken staan nog open, we hopen dat de definitieve beslissing in de komende weken valt. Als het bedrijf maar blijft bestaan, dat is het belangrijkst.”
Over de oorzaak van het faillissement van Pastoe: “Onze orderportefeuille was de laatste tijd sterk gegroeid, de levering van materialen voor het maken van de kasten kwam onder druk te staan en ook de prijzen rezen de pan uit. Het heeft ons veel, misschien te veel, moeite gekost om alternatieve kanalen voor materialen te vinden. Dit staat los van de bedrijfstechnische fouten die we ongetwijfeld hebben gemaakt, waarvan ik achteraf zeg: stom, maar zoals Amerikanen zeggen: shit happens wanneer je onderneemt. We zijn tijdens de pandemie net als iedereen in het interieur enorm gegroeid, kregen problemen met leveren door de vertraging van de benodigde materialen en de stijgende prijzen voor materialen, inflatie in het algemeen, mensen houden meer de hand op de knip en, zo hebben we dan ook gemerkt: kasten waren na de pandemie ineens niet meer zo hard nodig als tijdens deze periode.”
“Maar we zijn echt veel tijd kwijtgeraakt met het vinden van andere leveranciers die ook maar net bij je moeten passen als fabrikant. Onze kasten vergelijk ik ook graag met auto’s: we willen heel veel opties bieden aan klanten en soms misschien te veel. We hebben nog steeds een grote orderportefeuille, al zie ik de functie van een kast in een interieur veranderen op een manier die ik nooit had verwacht. Wanneer ik vraag: wat gaan jullie in de kast zetten, dan zeggen mensen vaak: we weten het niet. Er moet gewoon een kast in het interieur. De kast als aankleding, bijna als een decoratief element zonder een directe functie. Ik heb onlangs nog voor mijn schoonmoeder een kast getekend, de Track (foto bovenaan). Ze zei: huizen van nu hebben geen vensterbanken meer waarop je spullen neerzet om te laten zien, dus heb ik een uitstalkast voor haar ontworpen. Een vensterbankkast, met dank aan mijn schoonmoeder. Het model loopt goed.”
Tot slot over de huidige situatie: “We zijn gewoon bereikbaar en daar waar het kan nemen we orders op en leveren deze uit. Dit is een zware periode waar we even doorheen moeten maar ik ben ervan overtuigd dat we het gaan redden en een doorstart gaan maken. We geloven erin.”