Op het allerlaatste moment is de redding van de Duitse meubelfabrikant Ewald Schillig mislukt.┬áDr. Jochen Zaremba, curator van het bedrijf dat onlangs failliet werd verklaard, zegt tegenover de Duitse vakpers: “Het bedrijf is nu definitief failliet en daar kunnen de medewerkers niets aan doen. Wanneer de doorstart was gelukt dan hadden we 130 arbeidsplaatsen kunnen redden.”

Er waren besprekingen over een eventuele doorstart met investeringsmaatschappij GrundbesitzPartner AG, maar deze zijn op het allerlaatste moment afgeketst. Zaremba: “Het overnamecontract was reeds getekend. De investeerder had zich bereid verklaard de activiteiten voort te zetten en 130 arbeidsplaatsen te behouden. Alleen het nieuwe huurcontract van het bedrijfspand moest nog ondertekend worden.” Daarop liep de overname uiteindelijk mis: de investeerder wilde een contract van tien jaar met de keuze om na een jaar eventueel elders te gaan huren en de eigenaar van het bedrijfspand weigerde hierin mee te gaan. “Dit was de laatste kans voor Ewald Schilling”, aldus de curator.

Hij geeft aan dat de investeerder niet alleen bereid was om 130 van de 160 arbeidsplaatsen te behouden, maar ook dat de toeleveranciers en de klanten bereid waren om de geboekte orders te laten produceren en te leveren. Het gaat hierbij om een orderportefeuille van miljoenen, aldus Zaremba. Hij roept dan ook de medewerkers op om hun werk voort te zetten tot deze orders zijn uitgeleverd en de poort eind november definitief zal sluiten.