Groene plek om te ontspannen. Outdoor woonkamer. Openluchtkantoor en buitenkeuken. De tuin als leefruimte kent vele gezichten. Tuinen, balkons en terrassen staan model voor het wereldwijd geliefde stadse leven met een hang naar retro designs als trend, Van 16 tot en met 18 juni is dit te herkennen tijdens de vakbeurs spoga+gafa 2024 in Keulen.

In de hallen van het beurscomplex tonen internationale exposanten de nieuwste producten, onder andere binnen de thema’s garden living en garden unique. Ook het meubileren van balkons en terrassen wordt getoond. Alles wat vroeger met name binnen gebeurde (ontspannen op de sofa, koken en eten met vriendinnen en vrienden, aan tafel werken) gebeurt nu steeds vaker ook buiten dus zijn er UV bestendige, sneldrogende gestoffeerde meubelen die modulair kunnen worden uitgebreid, tafels die verlengd kunnen worden, professionele buitenkeukens en dus zelfs werkplekken voor in de buitenlucht.

De tuin is er voor iedere levensfase: van kind tot volwassene tot gepensioneerde, van singles tot paren en families. Dus moeten tuinmeubelen kunnen mee veranderen met de gezinssamenstelling en de veranderende behoeften. Modulaire elementen die toegevoegd of weggehaald kunnen worden en die ervoor zorgen dat een meubel lang meegaat: flexibel en duurzaam. Van compacte balkon set tot ruime hoekbanken in een handomdraai. Deze systemen zijn te zien in Keulen medio juni.

Modern en nostalgisch lopen door elkaar heen in de huidige designtrends voor buitenmeubelen De aloude strandstoel is weer helemaal terug, dat geldt ook voor de regisseur stoel die ook opklapbaar is. De spaghetti stoel is al een tijdje weer in de belangstelling (niet voor de zwaardere onder ons, overigens) en zonneschermen uit hout en linnen roepen ook beelden op van vroeger. Scharnieren uit geborsteld zink of koper, lederen details bij de stoffering, alles afgezet met franjes: het is vroeger was alles gezelliger wat de klok slaat.

Zachte vormen voor harde tijden, dat begrijpt de tuinmeubelsector maar al te goed. Wanneer binnen alles rond en vriendelijk moet ogen dan moet dat buiten net zo. En hoe scherper het tijdsgewricht is, hoe zachter en liever het er uit moet zien. Ook de namen zijn een vlucht uit gepolariseerde tijden: Paradiso en Peace als modelnamen, uitgevoerd in zachte groentinten, beige, bruin, met geweven textiel, touwaccenten en een hoge rugleuning ter verhoging van het comfort. Tafeltjes die aan de hoekbank worden bevestigd, extra zitschalen, alles gericht op comfort en de boze buitenwereld even vergeten.

Voor meer info: www.spogagafa.deĀ