High-tech textiel in twaalf hallen met 38.000 bezoekers uit 102 landen die naar technisch textiel en nonwovens plus de machines om deze te maken kwamen kijken in Frankfurt. Dat is de bondige samenvatting van de afgelopen editie van Techtextil/Texprocess, maar daarmee doen we deze beurzen tekort.

Er deden 1.700 exposanten uit 53 landen mee en met 38.000 bezoekers is dat een toename van 29 procent. De meeste bezoekers kwamen uit Duitsland, Italië, Frankrijk, Turkije en Nederland, de meeste exposanten uit Duitsland, Italië, China, Frankrijk en Turkije maar ook uit landen als Egypte, Indonesië, Kosovo, Luxemburg. Moldavië en Thailand. In tijden van AI technologie, juridische eisen en hoge energiekosten is het volgens organisator Messe Frankfurt goed om te zien dat mensen nog steeds elkaar opzoeken tijdens beurzen zoals deze: “Voor deze branche kan dit op deze schaal alleen hier in Frankfurt, alleen hier wordt de nieuwe koers van technisch textiel en de productie ervan in kaart gebracht en gedeeld”, aldus de altijd sympathieke Detlef Braun, bestuurslid van Messe Frankfurt.

Driekwart van de bezoekers, waaronder producenten, ingenieurs, architecten, onderzoekers en (medische) productontwikkelaars kwamen af op deze mogelijkheid tot ontdekken van de nieuwste materialen en op de mogelijkheid tot netwerken. Het feit dat beide beurzen tegelijkertijd plaatsvinden versterkt dit nog meer, aldus Messe Frankfurt. Producten worden gepresenteerd maar zijn eigenlijk al klaar voor volumeproductie want de machines staan er ook. De markt voor technisch textiel groeit ook alleen maar: in 2030 verwacht Fortune Business Insights dat de totale omzet wereldwijd meer dan 346 miljard euro zal zijn.

Techtextil is als beurs ook bijzonder omdat de exposanten zijn ingedeeld naar toepassing: medisch, constructie, veiligheid, nonwovens voor de auto-industrie en dergelijke. Veel van deze toepassingen zijn weer een voorloper voor toepassingen in interieurstoffen zoals meubelstoffen, gordijnen of tapijtgarens. Dat maakt deze beurs ook interessant voor interieurprofessionals: je ziet een paar jaar van tevoren al waar het naar toe gaat en wat er al mogelijk is, ook op het gebied van bio-based materialen (meer dan 15 procent van de exposanten toonde natuurlijke materialen), duurzaamheid en brandveiligheid. Bij Texprocess waren deze keer al de eerste combinaties van AI en textieldesign en AI en textielproductie te zien in Frankfurt.

In deze tijd waarin wetgeving vanuit de EU voor duurzaam textiel op handen is lag de focus van beide beurzen zoals gezegd sterk op de thema’s materiaalbesparing en duurzaamheid. Deze keer voldeden twee keer zoveel exposanten aan labels en certificaten voor duurzame productie en hergebruik van grondstoffen en werden deze vermeld in de Econogy gids van de beurzen.  Ook de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties dienen hierbij als leidraad, de beursorganisatie doet naar eigen zeggen zelf ook zoveel mogelijk moeite om aan deze criteria te voldoen. De volgende editie van Techtextil en Texprocess is van 21 tot en met 24 april 2026 in Frankfurt.