Destination Design 2024 vervult verschillende functies voor verschillende exposanten
RELATIEBEURS OF INKOOPMOMENT?
Op 15, 16 en 17 september vond in het Klokgebouw in Eindhoven een nieuwe editie plaats van Destination Design. Dit evenement dat zich richt op liefhebbers van design in de breedste zin van het woord (van consumenten tot architecten, designers, stylisten en projectinrichters) begon ooit als alternatief voor de imm Cologne en is inmiddels uitgegroeid tot een verzameling van aanbieders in verschillende productgroepen, van zitmeubelen tot bedden en van accessoires tot verlichting en kastsystemen. Er waren ook vele houten tafels in alle soorten en maten te zien in Eindhoven. Maar waar waren de vele bezoekers waarop iedereen had gehoopt?

Leolux
“MEER DAN GOED, VANDAAG WAREN ER VEEL KLANTEN Foto: Simone de Geus MET ORDERS, ZOWEL BESTAANDE ALS NIEUWE.”
Bij de rondleiding door Evelien Reich door de 4 hallen op maandag werd er door sommige exposanten al verteld dat de belangstelling voor de beurs op de eerste dag, de zondag, tegenviel. Was er te weinig promotie geweest? Zijn consumenten nog steeds terughoudend in het doen van grotere aankopen voor het interieur, zoals ook te merken was bij andere evenementen? Zijn er misschien te veel (huis)shows tegelijk zodat er keuzestress ontstaat en men maar helemaal nergens naar toe gaat? Het aantrekken van minder bezoekers kent vele vaders, om maar eens zelf een gezegde te verzinnen.
Opvallend is wel dat de founding fathers van Destination Design deze beurs meer zien als het onderhouden van relaties en het voorstellen van nieuwe producten aan hun bestaande dealers terwijl nieuwkomers de beurs voorgespiegeld hebben gekregen als een uitgelezen moment om een andere doelgroep te bereiken dan die zij normaal ontmoeten. Wanneer deze bezoekers zich niet laten zien is de teleurstelling begrijpelijk extra groot. Maandagochtend was evenwel een hoopvol moment, er liepen veel mensen door het voormalige Philips gebouw en er werden geanimeerde gesprekken gevoerd. Vanaf een uur of twee zakte het aantal bezoekers zichtbaar in en naar mate de middag en de vroege avond vorderde bleven vrijwel alleen de exposanten over om met elkaar te babbelen of naar elkaars stand te kijken.
HOUTEN TAFELS ALOMTEGENWOORDIG
En dat is echt jammer, want de verzameling leveranciers in Eindhoven was opnieuw afwisselend, dynamisch, internationaal en had ook veel nieuwe producten meegenomen om te presenteren. Zo toonde Pilat&Pilat de mooie houten eetkamertafel Ove met vier opvallende poten en een patroon in het tonvormige blad van horizontaal en verticaal geplaatste delen uit eiken. Ontwerper Aron de Jong kan trots zijn op dit mooie ontwerp. De Friese firma liet ook het Ole kastsysteem zien dat deed denken aan mid century design met verstelbare plankjes, kastjes en een klein tafeltje om aan te werken. Met zichtbare verbindingen uit kopshout op de hoeken van de kastjes en de wandplanken.
Qliv en Perletta deelden een stand waarbij de blikvanger opnieuw een serie houten tafels was; de Mitchell van Studio Roderick Vos. Bij deze serie is het blad dubbel verjongd (van boven en onder) en hebben de poten en het blad de vleugels van het legendarische Britse jachtvliegtuig de Spitfire als inspiratiebron. Mitchell is er in verschillende afmetingen, van eetkamertafel tot salontafel en ook als opvallende wandtafel met 1 poot. De Flared Modular Sofa ontworpen door Jon Assink en Sven Schimmer zit trendy laag maar onderscheidt zich door een zeshoekig element dat zorgt voor een opvallende concave vorm aan de achterzijde. Ook op deze stand: een messing uitvoering van de smalle, lange hanglamp van Tonone die eerder dit jaar debuteerde in een opvallend gekleurde perspex behuizing. Papadatos uit Griekenland toonde opvallende tafeltjes uit lavasteen van de vulkaan Etna in opvallende kleuren, als tegenwicht voor alle veilige tinten beige die ook op deze beurs overal te zien waren.

Goes
JUBILEUM
Leolux bestaat dit jaar 90 jaar en de fabrikant uit Venlo liet dit onder andere zien door een aantal klassiekers opnieuw te stofferen met de nieuwe stof Sunta (Fins voor ‘richting’), ontworpen door Studio Truly Truly, de artistieke leiders van het merk. Deze stof wordt gemaakt door Kvadrat in Denemarken en lijkt op het eerste oog monochroom te zijn maar nadere bestudering laat zien dat iedere kleur (er zijn er 14) bestaat uit meerdere kleuren die zorgen voor een afwisselend kleurbeeld afhankelijk van de zichthoek en de lichtinval. De stof heeft een rib, is zeer sterk (getest op 100.000 Martindale) en bestaat voor 54 procent uit gerecycled wol. Daarnaast toonde Leolux de bestaande modulaire banken Rego en Flint. Leolux ziet in Destination Design vooral een gelegenheid om de dealers weer te spreken en de relatie met hen warm te houden. Nieuwe dealers genereren is niet het primaire doel.
Het zustermerk Pode, waarvan Roderick en Claire Vos de artistieke leiders zijn, toonde de Yanda, een kleurrijke modulaire bank ontworpen door Studio Schrofer, de nieuwe breedgeschouderde fauteuil Flare van Thijs Smeets, de nieuwe poef Bowan van Claire Vos die dankzij een inkeping doet denken aan een zadel en een uitbreiding met elementen van de Tweak bank uit 2023 van Roderick Vos waardoor deze nu in allerlei vormen door een ruimte kan slingeren. De naam refereert aan de kneepjes in de hoeken van de bank, opvallend zijn verder de bolle armleuning en de opvallende stikseldetails op de rug kussens. Pastoe is onlangs doorgestart door een consortium van Moooi en de RSGA groep (onder andere Gelderland en Spectrum) en de Amsterdammer, een klassieker van het eerder dit jaar gefailleerde merk, was weer te zien in Eindhoven. Samen met twee andere Pastoe klassiekers worden deze nu geproduceerd en zijn ze verkrijgbaar in 14 kleuren. Misschien niet zoveel als vroeger maar wanneer je een legendarisch merk opnieuw in de markt zet doe je dit stapje voor stapje en deze kleuren waren toch al het populairst, zo liet CEO Titus Darley weten.

Detail van Otoko

Berry van Label Vandenberg
AARDBEI
LABEL/Vandenberg toonde het nieuwste ontwerp van Gerard van den Berg, de Berry. Dit is een afkorting van het Engelse woord voor aardbei (strawberry) en slaat op de subtiele kneepjes in de bank die doen denken aan de pitjes van de vrucht. Capitonneren zonder knopen, origineel en opvallend. Berry is er als 2, 3 of 4 zits bank en als hocker. Dan is er de Daja van de fabrikant uit Raamsdonksveer: een bank die doet denken aan twee lippen maar waarvan de oorsprong ligt in twee Hidde fauteuils die naast elkaar zijn geplaatst, waarvan de armleuningen aan de binnenzijde zijn verwijderd en het overgebleven frame is opgevuld met schuim en vering. De stof waarmee het exemplaar op de beurs was gestoffeerd is de mooie stof Ripley met gerecycled polyester. De nieuwe Color Box bevat 20 kleuren met mooie contrasten, de Gigi en Hidde zijn nu ook leverbaar met een schijfvoet en de Duke outdoor stoel (ontwerp Pieter van de Water) heeft een losse hoes om de zitting die gereinigd en vervangen kan worden.
LABEL/ Vandenberg was tevreden over Destination Design op het moment van spreken: “Ik vind het een goede editie, we werken als exposanten ook goed samen, ook achter de schermen. De mensen die we willen zien komen hier langs”, aldus Jasper van den Berg. Hij geeft aan dat het voor iedereen beter is wanneer de keuze in de winkels (en dus ook voor de consumenten) in de toekomst minder groot wordt dan nu: “Het is duurzamer, goedkoper, iedereen heeft er iets aan. Maatwerk bieden binnen bestaande programma’s met ontwerpen die de tand des tijds doorstaan is voldoende als optie. Zorg ervoor dat modellen makkelijk zijn te repareren en zo nog langer meegaan. Het vereist een omschakeling van het verwachtingspatroon dat nu nog ingesteld is op steeds nieuwe dingen. Maar bedenk: classics are never out of fashion, een echte klassieker blijft altijd aantrekkelijk.”

Aron de Jong met zijn OVE

Artifort
SUCCESVOL
In hal C van de beurs stonden bijvoorbeeld Harvink en Hofstede Raanhuis (in combinatie met Van Besouw) en hier waren helaas vanaf een uur of twee al veel minder bezoekers te zien. Saunaco toonde de bekende kastenserie Ron van Studio Segers in een mooie nieuwe kleur groen en met nieuwe ledverlichting achter en in de kastgedeelten voor subtiel aanlichten. Het bedrijf bevestigt de belangstelling voor kasten en dressoirs als uitstalmeubel of audiomeubel in plaats van een opbergfunctie in de woonkamer. Bree’s New World was een nieuwkomer in Eindhoven en eigenaar Leen van Bree keek minder blij omdat hij meer bezoekers had verwacht. Het familiebedrijf uit Vlaardingen was een voorbeeld van deelnemers die hoopten op ontmoetingen met een doelgroep die zij doorgaans niet snel bereiken, maar dat bleef grotendeels uit.
Het bedrijf had een prachtige blikvanger op de stand: een grote houten tafel met de naam Blizz ontworpen door Jan Neggers die ook aanwezig was en spontaan op de punt van de ovale tafel ging zitten om de stabiliteit en kracht van zijn ontwerp te tonen. Blizz is er van 1.80 tot 2.60 meter met een opvallende houten ‘klompvoet’ en een iets andere voet bij 2.60 tot 3.20 meter. Op de opmerking dat er veel houten tafels te zien waren knikte Jan, zei hij dat hij veel modellen op elkaar vond lijken maar: “Als je als ontwerper niet nagemaakt wordt dan ben je geen goede ontwerper. Je moet je niet bezighouden met kopieerders aanpakken, ontwerp iets nieuws en ga uit van je eigen kracht.” Een bedrijf dat dit zeker doet en ook succesvol bleek te zijn in Eindhoven is het Deense Skovby. Martin van Nederkassel namens de Deense fabrikant stond er ook voor het eerst: “Meer dan goed, vandaag waren er veel klanten met orders, zowel bestaande als nieuwe. Het merk wordt steeds bekender dankzij VT wonen op TV en we laten de nieuwe modellen hier zien in plaats van in Keulen.” Hij liet een mooi kastje met afgeronde hoeken en het ronddraaiende Hettich scharnier zien, eetkamer stoelen met houten poten met een draaifunctie, een houten uitschuiftafel tot 5.44 meter en gaf als logische reden voor de toeloop op de stand: “Skovby biedt Deens design aan, gemaakt in Denemarken, voor een zeer concurrerende prijs.”

Jacco Maris

Daja
ORIGINEEL ONTWERP
GOES (uit te spreken als Go-Es, afgeleid van het Griekse woord voor ‘magie’) produceert in Bosnië en toont origineel design in houten tafels en stoelen. Het merk is sinds 5 jaar aanwezig in de Benelux, twee jaar geleden volgde er een rebranding richting design en de prachtige meubelen zijn uit Amerikaans noten, essen (dat in de winter wordt gerooid zodat er geen sappen in het hout zitten) en het befaamde Slavonisch eiken dat pas na 100 jaar mag worden gerooid en ijzersterk is. De productie vindt geheel in Bosnië plaats, van boom tot eindproduct. Ook origineel ontwerp maar van Nederlandse bodem zijn de mooie armaturen van Jacco Maris.
Zijn nieuwe leeslamp uit aluminium op een ranke voet is bewust niet voorzien van poedercoating of verf, niet alleen om de pure vorm te benadrukken maar ook uit het oogpunt van milieuvriendelijkheid en de iriserende schijn die het aanraken van aluminium kort achterlaat. Ook zijn aanwezige hanglamp uit vele delen en de nieuwe bureaulamp met glas in lood effect spraken tot de verbeelding. Roderick Vos was volop aanwezig als ontwerper (en ook fysiek) op de beurs: voor Molinari ontwierp hij voor de Salone del Mobile in april dit jaar de Dakota bank met een leren bekleding waarin wel 20 kilo leer is verwerkt en waarvan de achterkant (meestal verwaarloosd door ontwerpers) ook het aanzien meer dan waard is.

Mitchell van QLIV

Outdoor meubilair is populair
KLAVERTJE VIER
Het Duitse Schramm toonde een meubel dat van bank in een bed kan worden veranderd zonder te ogen als een slaapsofa (eerder een chaisse longue) en Solpuri toonde een keur aan outdoor meubilair met als blikvanger een ronde bank met losse kussens die je zo achter op een luxe jacht verwacht. Dat bleek ook de primaire toepassing te zijn, voor de modale achtertuin was dit model wel erg groot (en hoog). Werther is een Duits meubelmerk dat in Nederland wordt vertegenwoordigd door agent Jeroen Stam en zijn dochters. De fabrikant komt uit de buurt van Bielefeld, bestaat langer dan 100 jaar en biedt collecties zitmeubelen met maatwerk opties, De collectie Trick stond er in een mooie stof, het klavertje vier van de stapelbare kruk Glück is er ook als houten tafeltje, de Zipfel is een soort draagbare hocker in drie maten (nu ook voor buiten met afritsbare hoes) die ook met een rugleuning of met een aangebouwd tafeltje in een frame verkrijgbaar is (en waar volgens Jeroen goed op werd gereageerd).
Werther biedt ook natuursteen tafels aan met aders in het blad in prachtig groen. Was hij tevreden over het bezoek? “Jein op zijn Duits, dus ja en nee. De winkeliers die hier komen lopen rechtstreeks naar hun vaste contacten zonder verder te kijken wat er te zien is. Maar onze aanloop was prima vandaag en er is goed gereageerd op de collectie.” Tot slot de mooie houten tafels van Øde uit Udenhout met Japanse invloeden en namen als Ukiyo en Otoko. Deze laatste oogt stoer met twee wengé kruisjes per poot die de brede poot uit twee delen bij elkaar houden. Hout was de grote gemene deler bij een evenement dat veel meer bezoekers verdient en waarvan te hopen is dat het een vervolg krijgt.

Papadatos

Pastoe

Pode
Copyright
© 2024 Business Content Media Den Haag. Niets uit dit artikel of deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, elektronisch, op geluidsband of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever Business Content Media/Vakblad Interior Business magazine.
Dit artikel is verschenen in Vakblad Interior Business magazine, editie oktober/achtste jaargang. Nog geen abonnement of wilt u een abonnement cadeau geven? Mail naar linda@businesscontentmedia.nl voor de meest recente aanbieding