Klassieke materialen als gebogen hout en gevlochten riet in een vorm die is gereduceerd tot de essentie: de nieuwe loungestoel 119 van Sebastian Herkner is een echte Thonet. Alleen of als duo als elegante aanvulling op een comfortabele bank in de woonkamer, in hotellobby’s of in loungeruimten in moderne kantoren – de 119 komt in uiteenlopende settings tot zijn recht. Het ontwerp is een logische voortzetting van de succesvolle stoelserie 118, die Sebastian Herkner in 2018 voor Thonet heeft ontworpen.

De nieuwe loungestoel 119 heeft een uiterst markante vorm en is maximaal comfortabel. De brede, licht hellende rugleuning en diepe zitting die in een hoek van 5,5 graden naar achteren helt, zorgen voor een ontspannen zithouding. Het los verkrijgbare zitkussen, dat aan de achterpoten kan worden bevestigd, maakt de stoel nog comfortabeler.

De verwantschap met stoelserie 118 blijkt zowel uit het constructieprincipe als uit verschillende details: de vorm van de stoelpoten – aan de achterkant afgerond en aan de voorkant licht hoekig – herhaalt de hoefijzervorm van de zitting. Net als bij de 118 wordt ook bij de 119 de zitting omsloten door een frame van gebogen hout. Beide modellen zijn verkrijgbaar met een zitting van gevlochten riet of van voorgevormd multiplex. Voor extra comfort heeft Sebastian Herkner een los zitkussen ontworpen, dat als optie verkrijgbaar is. De stoel is er in dezelfde beitskleuren en hoogglanslakken als de modellen van serie 118.

“Zowel het ontwerp als de productie van loungestoel 119 benadrukken de combinatie van traditie en innovatie. Daarom past de stoel zo goed bij Thonet”, legt ontwerper Sebastian Herkner uit. Bij de productie gaan ambachtelijk vakmanschap en technologie hand in hand. Sommige onderdelen worden met de hand gemaakt volgens de buighouttechniek, terwijl bij andere gebruik wordt gemaakt van de nieuwste CNC-technologie.


“Door de vele toepassingsmogelijkheden – van woonkamers en kantoren tot hotels – is de 119 een succesvolle aanvulling op ons productportfolio. Zowel solo als in combinatie met de verschillende uitvoeringen van stoel 118 heeft de loungestoel een krachtige uitstraling. Behalve de klassieke stoel 118 in verschillende afwerkingen maken ook stoel 118 F met armleuningen (eveneens in 2021 geïntroduceerd), en twee barstoelen deel uit van de serie. Hierdoor is het mogelijk om perfect bij elkaar passende zitgroepen met verschillende hoogtes te creëren,” aldus creatief directeur Norbert Ruf.