In 2020 onderzocht de NVWA de veiligheid van 20 verschillende merken kinderbedden. De NVWA onderzocht of de kinderbedden voldoen aan de veiligheidseisen van het Warenwetbesluit kinderbedden en -boxen voor bijvoorbeeld stabiliteit, openingen en afstanden tussen onderdelen, delen die uitsteken en spleten, sterkte van de bedbodem. De keuze voor de in het onderzoek betrokken merken en typen is willekeurig geweest en de uitkomsten zeggen niets over het totale aanbod van kinderbedden dat in Nederland wordt verkocht.

De NVWA onderzocht of de kinderbedden aan de veiligheidseisen van het Warenwetbesluit kinderbedden en -boxen voldoen. Daarbij is tevens gebruik gemaakt van de Europese norm NEN-EN 716-1:2017+C1:2019 en de NEN-EN 716:2017. De onderzoeksopzet is vooraf op de website van de NVWA bekend gemaakt en ook gestuurd naar de Branchevereniging voor Interieurbouw en Meubelindustrie (CBM) voor eventueel commentaar.

Bij 5 van de 20 kinderbedjes die de NVWA vorig jaar onderzocht, is sprake van een ernstig veiligheidsrisico. Het betreft hier bedjes van Quax, Bopita, Viking Choice en Stapelgoed. De tekortkomingen die werden geconstateerd, leveren een reële kans op beknelling van ledematen, hoofdletsel of verstikkingsgevaar. De NVWA adviseert ouders en/of verzorgers deze kinderbedjes niet te gebruiken voor kinderen tot 4 jaar. Bij 3 andere onderzochte kinderbedjes werden minder risicovolle tekortkomingen geconstateerd. De verkoop van alle 8 kinderbedjes is verboden.

Gerenommeerde leveranciers als Flexa, Stokke, Vipack, IKEA, De Eekhoorn en Rauch kwamen goed door de test.

 

 

 

Bopita

Reactie Bopita: ”Een normering is een veronderstelling van veiligheid. Vroeger had ieder EU-land een eigen, van elkaar verschillende spijlafstand aangemerkt als veilig. Ook nu nog voert bijv. Zweden een andere spijlafstand dan Nederland. Toch heeft Bopita de bevindingen geaccepteerd, het bedje aangepast waar nodig en uit de handel genomen.”