De WCO is een Belgische juridische maatregel die in grote lijnen vergelijkbaar is met een uitstel van betaling in Nederland. De Belgische meubelwinkels Meubelen Heylen in Peer en De Prijzenklopper in Hechtel-Eksel hebben nu via een dergelijke WCO bescherming tegen schuldeisers aangevraagd. De meubelgroep hoopt via de time out van een WCO over vier maanden de problemen veroorzaakt door de pandemie te boven te zijn.

Meubelen Heylen is in 1970 opgericht door Denis Heylen en is uitgegroeid tot een grote naam in de Belgische meubelbranche. Ooit begonnen als een winkel met een bescheiden omvang in Peer groeide het bedrijf uit en vader Denis deed de dagelijkse leiding enkele jaren geleden over aan zijn zoon Koen Heylen.

Meubelen Heylen wist door de jaren heen vooral klanten uit Nederland aan te trekken, en was ook één van de eerste Belgische meubelwinkels die reclame maakte op de Nederlandse tv-zenders. “Maar corona heeft onze trouwe Nederlandse klanten aan de grens tegengehouden”, aldus Denis Heylen.  “Door het sluiten van de grenzen konden wij hen niet meer ontvangen. Dat heeft een enorme hap uit onze omzet gehaald.” Daarom is er voor het bedrijf en voor zusteronderneming De Prijzenklopper uit Hechtel-Eksel bescherming tegen hun schuldeisers aangevraagd via een WCO.

Er zijn geen schulden aan leveranciers, maar wel binnen de groep en aan de belastingen, zo stelt de oprichter van Heylen Meubelen. De bedoeling is om een kapitaalinjectie op poten te krijgen gedurende de vier maanden dat de schuldeisers op afstand worden gehouden via de WCO. De Ondernemingsbank moet binnen 10 dagen beslissen of aan het verzoek om een WCO kan worden voldaan. Er werken op dit moment 50 medewerkers bij de meubelgroep. Beide winkels blijven intussen open en Denis Heylen is er van overtuigd dat de huidige problemen van tijdelijke aard zijn.