Deze site is niet bedoeld als een begraafplaats van omgevallen meubelfabrikanten, maar het begint er bijna op te lijken. We naderen het einde van het jaar en daar waar we zouden moeten vieren dat we opnieuw groei in de economie hebben mogen vieren in 2018 vliegen de pijnpunten ons om de oren en dalen de beurskoersen en het consumentenvertrouwen gestaag. Een tijdje geleden meldden we al via onze Duitse collega’s van moebelnews dat fabrikant Wellemoebel het moeilijk had, het bedrijf is nu definitief failliet.

Directeur Anna Sommermeyer-Rickert heeft eergisteren voor de rechtbank in Padderborn voor alle ondernemingen uit de groep het faillissement horen uitspreken. De in Duitsland wereldberoemde curator Franz Kebekus, gespecialiseerd in het afwikkelen van omgevallen meubelfabrikanten, is op de casus Welle gezet. Sinds maanden ging het al niet goed bij Welle: salarissen werden slechts gedeeltelijk of niet uitbetaald en de schulden bij toeleveranciers liepen op. Karl Sommermeyer, vader van de zaakvoerder, had gezegd dat de problemen opgelost zouden worden wanneer hij in januari 2019 zou toetreden tot het bestuur. Zo ver heeft het dus niet kunnen komen.

Dit is geen klein bedrijf dat noodgedwongen moet stoppen: 530 medewerkers staan nu op straat, vlak voor kerstmis. In 2015 ging het bedrijf al eens eerder bijna failliet nadat het in 2002 al eens failliet was gegaan en onder de huidige naam doorstartte. Maar dat is voor de archieven. Welle meldt zelf: “De gezamenlijke meubelbranche lijdt onder een duidelijke omzetdaling. Nieuwe meubelen staan bij consumenten niet op het netvlies. Bovendien moeten Duitse fabrikanten concurreren met bedrijven uit Oost-Europa: lagere lonen en belastingvoordelen. Bovendien subsidieert de EU de aanschaf van bedrijfspanden en machines in deze lidstaten.”

Consumenten willen nu eenmaal meer voor minder, zo hebben we onszelf opgevoed de afgelopen jaren. Liever een Roemeense rotstoel (vaak met een Duits label) voor drie kwartjes waarvan we weten dat deze na een jaar op is (dan kopen we gewoon een nieuwe) dan investeren in een kwaliteitsmeubel. De beste stuurlui staan aan wal, ik weet het, maar misschien had Welle eerder moeten veranderen met de collectie of zich moeten richten op een ander publiek. Maar het treurigste is dat 530 mensen in het toch al economisch kwakkelende Duitsland nu zonder werk zitten.