Verouden Wonen & Slapen, een familiebedrijf uit Eindhoven met vijf vestigingen en al 60 jaar actief, moet noodgedwongen de deuren sluiten. Als redenen noemt het bedrijf de verslechterde bereikbaarheid in het centrum van de stad, het toegenomen aantal woonwinkels in de regio en de concurrentie online. Persoonlijk denk ik dat met name het laatste een grote rol heeft gespeeld: veel woonwinkels hebben te lang gewacht met zelf een webshop beginnen of onderschatten nog steeds het winkelgedrag van de moderne consument. Dat is: op de bank thuis scrollen met de telefoon of tablet en daarna pas eventueel naar de winkel gaan. Of dit bij Verouden Wonen & Slapen heeft gespeeld weet ik niet.

Het bedrijf houdt het zelf met name op de slechte bereikbaarheid. Feit is dat wanneer klanten lastig moeten parkeren zij nog sneller naar online oplossingen zoeken. De eerste verkenning vindt in de meeste gevallen toch al online plaats. Verouden Wonen & Slapen werd drie generaties lang geleid door de gelijknamige familie en het is altijd enorm jammer wanneer een familiebedrijf moet stoppen, zeker na meer dan een halve eeuw. Overigens is voor alle 20 medewerkers inmiddels ander werk gevonden. De familie zelf gaat verder in het vastgoed. De bedrijfspanden waren al in eigen bezit en gaan verhuurd worden.

Het assortiment, dat nu in de uitverkoop is, bestaat uit bekende namen: Auping, Feelings, Profijt Meubel, Dutch Bone, Eastborn By Boo, Eleonora, Zuiver en Bodilson. Het bedrijf heeft zich altijd op een breed publiek gericht, zowel in aanbod als prijssegment, zowel in wonen als slapen. En daarin zou misschien ook een oorzaak van de neergang kunnen liggen. Specialisatie in een marktsegment met bijbehorende producten is voor veel winkels de overlevingsstrategie gebleken. Maar ik heb makkelijk praten zonder winkel; de beste stuurlui staan altijd aan wal. Het is hoe dan ook jammer dat Verouden Wonen & Slapen verdwijnt uit het Eindhovense straatbeeld.

Ingmar van der Hoek, redactie Interior Business Magazine, ingmar@businesscontentmedia.nl