Voor het bespioneren van werknemers moet IKEA in Frankrijk een boete van één miljoen euro betalen. De rechtbank in Parijs stelt dat het bedrijf schuldig is aan het bewaren van persoonlijke gegevens die onrechtmatig zijn verkregen. Dat meldt Retailtrends.

IKEA zou in Frankrijk jarenlang de privacy van werknemers schenden door onder meer hun bankgegevens te bekijken en ze te bespioneren. Nep-werknemers zouden zijn ingezet om verslagen over personeel te schrijven. De Franse justitie eiste een boete van twee miljoen euro.

In totaal stonden er vijftien mensen terecht in de rechtszaak, waaronder de voormalige directeur van IKEA Frankrijk, Jean-Louis Baillot. Hij werd persoonlijk bestraft met een geldboete van 50 duizend euro en een voorwaardelijke celstraf van twee jaar voor het bewaren van persoonlijke gegevens van personeelsleden.

In de rechtszaal ontkenden de advocaten van IKEA dat het woonwarenhuis er een spionagebeleid op nahield. Oud-leidinggevende Jean-François Paris stelde – als enige – dat hiervoor 530 tot 600 duizend euro per jaar aan uitgegeven werd. Opdracht voor de spionage zou bij Baillot vandaan komen.

De hele zaak speelde zich af van 2009 tot en met 2012, maar aanklagers stellen dat het spioneren al aan het begin van de eeuw gebeurde. Vier leidinggevenden werden in 2012 ontslagen en het interne beleid werd aangepast toen de Franse aanklagers het onderzoek destijds startten.

IKEA heeft nog niet gereageerd op het oordeel van de rechter.