Vanuit zowel de circulaire economie als brandveiligheid wil Koninklijke CBM haar leden erop attenderen dat er voor matrassen alternatieven zijn voor schuimmaterialen waar vlamvertragers nodig zijn, en die tot rookintensiteit en verspreiding leiden. Zodra CBM weer in de gelegenheid is om bezoeken te organiseren, zullen we leden die geïnteresseerd zijn in aanraking brengen met deze materialen en de mogelijkheden die ze te bieden heeft.

Redesign en slimme materiaalkeuze leidt tot een matras met uitstekende eigenschappen
Sinds enige jaren werken DSM-Niaga en Auping samen aan het redesign – herontwerp – van een nieuwe matras. Uitgangspunt: maak een matras die circulair is – waarvan de materialen ‘again & again’ kunnen worden hergebruikt voor een nieuwe matras, en dus na gebruik niet op de afvalhoop eindigen of verbrand hoeven te worden.
Het basismateriaal van het herontwerp is polyester, een materiaal dat zeer goed recyclebaar is en weer gebruikt kan worden in een volgende matras. Daarnaast heeft dit materiaal een vlam-vertragende werking zonder gebruik van FR chemicaliën (Fire Retardant – vlamvertragers) en bij eventuele brand veroorzaakt het veel minder rook dan schuim of latex.

Over dat laatste is onlangs veel te doen geweest. “Bijna alle banken en matrassen zijn extreem giftig bij brand, toont nieuw onderzoek aan” kopte EenVandaag onlangs. “De intensiteit en de snelle verspreiding van rook bleek veel dodelijker te zijn dan het vuur zelf. De rook kwam vooral van de schuimrubberen vulling van nieuwere banken en bedden.”, aldus de door EenVandaag geciteerde onderzoekers van het Instituut voor Fysieke Veiligheid (IFV).

 

Polyester: recycleerbaar én vlamdovend
DSM-Niaga ontwikkelde naast matrassen ook circulaire meubelpanelen en tapijten. Bij tapijten bleken geen vlamvertragers nodig om normen te halen en met name de rookontwikkeling bij polyester Niaga-tapijt bleek aanzienlijk minder dan bij traditionele tapijten. “Dat komt door een slimme keuze van materialen”, zegt Ward Mosmuller van DSM-Niaga. “Wij gebruiken polyester en hebben een polyester kleefstof ontwikkeld waarmee materialen niet alleen uitstekend aan elkaar kleven, maar ook weer eenvoudig gescheiden kunnen worden (‘ontkleven’). En omdat alle materialen van polyester zijn, is alles eenvoudig te recyclen en te hergebruiken in een nieuw, circulaire matras.

Het gebruik van polyester is dus cruciaal: er zijn geen vlamvertragende chemicaliën nodig en het Duitse onderzoeks- en certificeringsinstituut TFI aan dat de rookdichtheid bij het Niaga-polyester tapijt meer dan 25x minder is dan bij traditionele tapijten met latex. Mark Groot-Wassink van Auping: “We gebruiken dezelfde technologie en polyester in onze matrassen. De Auping Evolve matras met die technologie en materialen is dit voorjaar op de markt is gekomen. Naar analogie van de proeven met tapijt, gaan wij bij het Nederlandse Instituut voor Fysieke Veiligheid binnenkort vergelijkbare proeven doen als in de EenVandaag studie.”

Dirk van Deursen refereert aan recente testen bij Satra Technology (EN 597-1:1994), die de noodzaak van testen onderstreept. “Er zijn veel bedcomponenten die een brandbaarheidstest vereisen, ook wel bekend als ‘brandtesten”, aldus Satra Technology.

Zijn er nu al specifieke vragen, gelieve contact op te nemen met Mark Groot Wassink van Auping of Ward Mosmuller van DSM-Niaga.

Lees meer over matrasrecycling op cbm.nl/dienstverlening/innovatie/matrasrecycling.