De afgelopen editie van ambiente working in Frankfurt heeft aangetoond dat werken plaatsvindt op het snijpunt van je goed voelen op een werkplek, je kunnen concentreren en anderen ontmoeten. Geen nieuws onder de zon voor ons maar in Duitsland nog steeds redelijk nieuw als gedachte. Bij ons is grotendeels thuiswerken geaccepteerd, in Duitsland niet vanwege aansprakelijkheid van de werkgever die opdraait voor de kosten wanneer een thuiswerker thuis een ongeluk krijgt tijdens de arbeidsuren.

Feit is dat het moderne werken draait om welbevinden van de medewerkers en hun behoefte om van gedachten te wisselen met elkaar en de behoefte om af en toe een time out te nemen. Kantoorruimte moet dus steeds multifunctioneler worden en vaak op een kleiner oppervlak dan eerder. Naast traditionele kantoren zijn co-working spaces, lounges in hotels, stations en luchthavens waar gewerkt moet worden terwijl men wacht op een trein of vliegtuig. Aan de andere kant is er het thuiskantoor (niet populair in Duitsland vanwege de hierboven genoemde reden: door je rug gaan bij het uitruimen van de wasmachine bij wijze van pauze en de werkgever draait op voor de ziektekosten, om een voorbeeld uit de praktijk te noemen) dat er steeds professioneler uit moet zien. Hierbij draait het om ergonomie, geluidisolatie, indeling van de werkruimte en de goede spullen op en bij het bureau.

Messe Frankfurt, de organisatie achter de beurs ambiente, stelt dat het thuiskantoor baat heeft bij werkgevers die het nieuwe werken snappen en hun medewerkers de gelegenheid geven om vaker thuis te werken. De editie van ambiente working van dit jaar liet verschillende oplossingen zien. Het Finse bedrijf Evavaara heeft een sshhh3 mini home office ontwikkeld die eigenlijk een ladekast is die je openklapt en waar je in kunt zitten werken. Het Duitse familiebedrijf König + Neurath richt zich ook meer op thuiswerken (en dat voor een traditioneel kantoormeubelbedrijf) en de collectie Acta.Plus leent zich voor toepassing thuis.  Voor op kantoor is er bijvoorbeeld een telefoon- en vergaderdoos van Mute Labs om in een open ruimte te plaatsen. Dit kennen we natuurlijk al langer maar vergeet niet: in veel kantoren (en niet alleen in Duitsland) zitten de meeste mensen nog steeds aan hun eigen bureau, al dan niet met wandjes eromheen. Nieuw zijn ook de media trolleys: koffers met een tablethouder en alles erin voor video conferenties en presentaties. Mobiele whiteboards voor spontane brainstorm sessies van Sigel waren ook te zien eerder dit jaar.

Thuiswerken wil niet meer zeggen aan de keukentafel (alhoewel sommigen van ons de eettafel als uitvalsbasis hebben) maar in veel gevallen een degelijk bureau waaraan gezond gezeten wordt op een ergonomische stoel. Oplossingen voor thuis en op kantoor zijn inmiddels vrijwel identiek in mogelijkheden en uitstraling. Het Duits-Canadese merk Country Living heeft met Alwins Space Box ook een ladenkast waaraan een bureaublad kan worden gekoppeld en dat kan worden verhoogd tot de gewenste werkhoogte. Zo kan men afwisselend staand en zittend werken en dat is gezonder dan alleen zitten. Geen rommel meer op tafel dankzij de Bigso Box uit Zweden waar men op compacte wijze spullen in kan opbergen. Zitten op een skippy bal? We hebben het wel vaker gezien, de Kapsul Stov van Vluv was een voorbeeld in Frankfurt maar het zit natuurlijk voor geen meter en oogt onwaarschijnlijk onprofessioneel, wat men ook beweert. De schommelkruk van Gudee uit Taiwan zit in dezelfde hoek en kan op zijn kant gedraaid worden om zo de rug een pauze te geven. Als dit nodig is dan deugt het ontwerp misschien niet, maar dit terzijde. De wand decoratie van Hey Sign uit vilt absorbeert geluid en zuivert de lucht. De lamp Welle vervult deze functies ook.

Het nieuwe werken betekent ook af en toe een pauze nemen (want onze concentratieboog is toch al gekrompen door alle prikkels via de telefoon) en bijvoorbeeld mini-watervallen, knikkerbanen en door AI gegenereerde geuren moeten ons helpen te ontspannen en opnieuw te concentreren waarna we weer verder typen. Je kunt natuurlijk ook gewoon even de benen strekken om de paar uur, maar daar hoef je geen producten voor te ontwikkelen die je op een beurs moet laten zien.

ambiente working maakt deel uit van de gecombineerde beurzen ambiente, christmasworld en creativeworld in Frankfurt van 7 tot en met 10 (creativeworld) en 11 (de andere twee beurzen) februari 2025.

ambiente.messefrankfurt.com