Dutch Originals benadrukt de twee collecties Gispen Classics en Gispen Today nu nog meer.  

AANTREKKELIJKE COMBINATIE VAN KLASSIEKERS EN MODERN DESIGN 

Wie Dutch Originals zegt, zegt heruitgaven van klassieke meubelen ontworpen door onder andere WH Gispen en Wim Rietveld. Dat beeld klopt echter maar voor de helft: de fabrikant uit Asperen maakt ook meubelen die ontworpen zijn door hedendaagse designers en die prima gecombineerd kunnen worden met de klassiekers, zowel thuis als in projecttoepassingen. Ron Kros en zijn collega Frank Donkers over de positionering van de twee collecties, de nieuwe modellen die gepresenteerd worden tijdens Masterly in Milaan en het voordeel van het maken van authentieke modellen: “Architecten gaan echt naar ons op zoek.” Dit gesprek vond plaats in aanloop naar de Salone del Mobile 2024. 

Tijdens de komende editie van Masterly, dat in Milaan wordt georganiseerd ten tijde van de Salone del Mobile en een gezamenlijke presentatie is van Nederlands design op hoog niveau in het Palazzo Giureconsulti, is Dutch Originals opnieuw van de partij. Op de presentatie die het bedrijf samen heeft met de 3D geprinte verlichting van Signify en de 3D geprinte architectuur en interieurbouw van Aectual, zal het een nieuwe versie van de More or Less Chair en een geheel nieuwe bijpassende tafel, de More or Less Table, van ontwerper Maarten Baas presenteren. 

 

ZITCOMFORT VERHOOGD 

Ron: “De stoel bestond al enige tijd maar we hebben samen met Maarten Baas het ontwerp aangepast aan deze tijd. We hebben het zitcomfort verhoogd door de kuip met een andere hoek te laten maken ten opzichte van de oorspronkelijke versie. De zithoek is nu (minimaal) 105 graden. Daarnaast hebben we een nieuwe versie in eiken fineer (white wash) waardoor de stoel iets vriendelijker oogt. Bij de oorspronkelijke versie was de kuip alleen in het zwart verkrijgbaar.” Nu is er een bijpassende tafel met een grillig gevormd blad dat wat betreft de vormtaal perfect past bij de stoel. Deze More or Less Table is er in twee formaten: 2 x 1 meter en 2.40 x 1 meter. De tafel heeft een stalen frame met ronde stalen poten en is geheel in matzwart uitgevoerd. Ron: “In Milaan staat de tafel met zwarte More or Less stoelen eromheen op een wit podium. Het contrast is erg mooi en zal zeker opvallen.” Een verdere aanpassing aan de stoel is dat door de poten iets anders te zetten deze vanaf nu stapelbaar is. Frank: “Dat maakt deze stoel nu ook interessant voor de projectmarkt. De combinatie van de stoel en de tafel met dezelfde herkenbare golfbeweging in het ontwerp zal hopelijk veel mensen aanspreken. De tafel is geschikt voor thuis maar voelt zich ook thuis in restaurants en als vergadertafel op kantoor.” 

TWEE COLLECTIES 

Dutch Originals benadrukt vanaf nu nog sterker de twee collecties die onder de paraplu vallen: Gispen Classics en Gispen Today (waar de meubelen van Maarten Baas deel van uitmaken). Met een nieuw logo, waarbij de naam Gispen vetter is gedrukt dan de toevoeging Classics of Today, wil de fabrikant de twee collecties nog steviger en herkenbaarder neerzetten. Ron: “Gispen staat onder andere voor Nederlands design, tijdloos en hoge kwaliteit. Gispen Classics richt zich op liefhebbers van de klassieke ontwerpen van WH Gispen, Wim Rietveld en André Cordemeyer waarbij de modellen zijn aangepast aan de wensen en eisen van deze tijd.  

Richard Hutten is de ontwerper die dit aanpassen van de oorspronkelijke ontwerpen voor ons uitvoert.” Voor een publiek dat misschien minder heeft met deze designklassiekers is er de collectie Gispen Today: “Net als bij Gispen Classics ligt de nadruk op Nederlands design, originaliteit en de hoge kwaliteit van afwerking. Dit is bedoeld voor consumenten en opdrachtgevers die misschien meer hebben met Maarten Baas, Job van den Berg en Richard Hutten dan met de klassieke ontwerpers. Het mooie is dat beide merken zich overigens goed laten combineren in een interieur, er is verwantschap in de vormtaal”, aldus Ron. 

“DE MENSEN DIE ONZE MEUBELEN WILLEN HEBBEN NEMEN GEEN GENOEGEN MET EEN GOEDKOPE, INFERIEURE IMITATIE.”

 

 

UPDATE 

In Milaan is ook de Gispen Classics 533 tafel met de Gispen 116 stoel te zien op de presentatie bij Masterly. Frank: “In een update door Richard Hutten. We staan in Milaan met name om extra aandacht te vragen voor de twee collecties bij Nederlandse architecten, retailers en designliefhebbers. We weten dat iedere Nederlander in Milaan langskomt bij Masterly dus is het voor ons een moment bij uitstek om zowel de nieuwe tafel en stoel van Maarten Baas te presenteren als om de twee collecties en waar deze voor staan extra onder de aandacht te brengen, ook bij de verzamelde Nederlandse pers.” 

 Ron vult aan: “We richten ons niet op export, dus we staan er puur voor de Nederlandse bezoekers. Waarbij we Gispen Today met name in het voetlicht zetten voor een publiek dat normaal niet snel op de naam Gispen zou afkomen.” De retailmarkt is belangrijk voor Dutch Originals dat de twee collecties inmiddels via ongeveer 50 dealers in heel Nederland verkoopt plus voor de projectmarkt via ongeveer 15 projectinrichters. Frank over de stand met Signify en Aectual in Milaan: “Als drie bedrijven passen we bij elkaar, misschien kunnen we buiten de beurs om ook meer samen optrekken in de projectmarkt.” Ron: “Op de stand is een cocktailbar ingericht dus de stemming zal vast goed zijn. We gaan vast veel aandacht trekken.” 

 

“WE HEBBEN HET ZITCOMFORT VERHOOGD DOOR DE KUIP MET EEN ANDERE HOEK TE LATEN MAKEN TEN OPZICHTE VAN DE OORSPRONKELIJKE VERSIE.” 

 

Authentiek

Dutch Originals is zich bewust van de relatieve niche situatie waarin het opereert. Frank: “We zijn actief in het hogere segment, zowel bij consumenten als in de projectmarkt. We moeten met onze meubelen echt passen bij het interieur dat men in gedachten heeft en daarom komen partijen vaker op ons af dan andersom. Wij passen bij een interieur dat een statement wil maken. ” Ron knikt instemmend: “De mensen die onze meubelen willen hebben nemen geen genoegen met een goedkope, inferieure imitatie. Ze willen de authentieke klassieker, gemaakt door de fabrikant met het oorspronkelijke ontwerp in bezit. Ze willen het echte Gispen.” Frank: “Met de nadruk op de twee verschillende collecties krijgen we een nieuwe dynamiek bij Dutch Originals.  

Consumenten en architecten gaan bewust naar ons op zoek en daarom vernieuwen we nu ook onze website. We willen inspireren en zorgen dat de namen Gispen Classics en Gispen Today echt blijven hangen, meer nog dan de naam Dutch Originals.” Ron wijst nog even op een paar mooie toevalligheden dit jaar: “Het is niet alleen Gerrit Rietveld Jaar in 2024, precies 100 jaar geleden is zijn zoon Wim Rietveld geboren en in 1954, exact 70 jaar geleden, kreeg hij een medaille voor de 415 fauteuil, uitgereikt tijdens de Triënnale in Milaan. Toch mooi dat wij ook in Milaan aanwezig zijn als fabrikant van de heruitgaven van zijn ontwerpen, zoals de Gispen 415: de huidige Gispen Classics 1401. 

 

“IN MILAAN STAAT DE TAFEL MET ZWARTE MORE OR LESS STOELEN EROMHEEN OP EEN WIT PODIUM. HET CONTRAST IS ERG MOOI EN ZAL ZEKER OPVALLEN.”

 

 

 

Copyright
© 2024 Business Content Media Den Haag. Niets uit dit artikel of deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, elektronisch,  op geluidsband of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever Business Content Media/Vakblad Interior Business magazine.

Dit artikel is verschenen in Vakblad nterior Business  magazine, editie Maart/april 2024. Nog geen abonnement of wilt u een abonnement cadeau geven? Mail naar linda@businesscontentmedia.nl voor de meest recente aanbieding