Dit interview met Linda Lagrand verscheen eerder in het Interior Business Magazine, editie #5. Lees hier het artikel gratis en bekijk extra foto’s van projecten van Lagrand.

Zeker weten dat je het magazine gewoon ontvangt? Klik dan hier.

‘Een interieur is geen optelsom van spullen’

 Ze is 24/7 met interieur bezig. Interior designer Linda Lagrand wil mooie dingen maken en de zintuigen prikkelen. Dat doet ze met behulp van onder meer materialen, geuren en muziek. Woonplezier staat op de eerste plek. Haar handtekening? De aanwezigheid van kleur en het laten zien van de persoonlijkheid van de bewoner in kunst en rijke materialen.

Linda Lagrand Interior Design werkt voor zowel zakelijke als particuliere klanten; de studio is een expert in luxe interieurs, die warm en leefbaar aanvoelen dankzij onder meer persoonlijke elementen. Linda begeleidt haar klanten bij het ontdekken van hun persoonlijke stijl, zodat het interieur geen optelsom wordt van spullen, maar juist een ruimte is waar de identiteit van de bewoner in terug te zien is.

Enkele van haar laatste projecten: een stadsvilla in Amsterdam, een high-end beautysalon en een penthouse aan de Maas. Soms verzorgt Lagrand een heel huis of project, andere keren gaat het 

om een enkele ruimte.

Keerpunt
Voor Linda Lagrand is werken als interior designer een droom. “Nu alweer ruim tien jaar geleden vroeg een vriendin me tijdens een etentje naar mijn droombaan. Dat was interior designer, altijd al geweest, als jong meisje al. Die avond was een keerpunt. Ik ging het doen. Ik schreef me in voor een opleiding en vanaf daar is het gegroeid.”
Inmiddels runt Linda al tien jaar een studio in Rotterdam waar ze met haar team werkt aan het interieur van haar klanten.

‘Kunst maakt
een 
interieur
persoonlijk’

Kunst
Hoe creëer je een luxe interieur dat aanvoelt als een boutique hotel, maar wel persoonlijk is? “Onder meer door de materiaalkeuzes,” legt Linda uit. Zo gebruikt ze geen stoffen die ze niet zelf gevoeld heeft. Ook de keuze voor de meubelen maakt een interieur eigen, of bijvoorbeeld een item op maat voor de ruimte ontwerpen en laten maken.

Kunst is ook een belangrijk element voor een interieur. Persoonlijk is Linda fan van het werk van Sebiha Demir, die heel tegenstrijdig vrij lief uitziende beeldende kunst maakt van lege kogelhulzen. Het werk van fotografe Monique Eller is ook favoriet, ze maakt stillevens en portretten en combineert in haar portretten een zeventiende-eeuwse stijl met elementen van nu. Ook het Haute Photographie ’19 talent Nora Papp is iemand om in de gaten te houden.

Zintuigen
Thuis moet een oase van rust zijn, is een uitspraak van Linda. In haar eigen huis is ook het 

een en ander aan kunst te vinden.
“Ik heb het werk Smoking Gun hangen van Hariton Pushwagner. Je kunt hem zien als de Noorse Herman Brood.” Behalve kunst is ook decoratie een middel om sfeer te creëren en om een persoonlijke touch te krijgen. De ontwerpster heeft zelf een shawl van Hermès die van haar moeder is geweest ingelijst aan de muur hangen. “Daar ben ik heel blij mee.”

Een interieur is beleving. Het moet je zintuigen prikkelen en er niet alleen maar mooi uit zien. Bij het totaalpakket van een interieur hoort ook geur. Voor sommige projecten creëert Linda met een partner eigen geuren die bijdragen aan dat gevoel van luxe, rust en thuiskomen.

Enkele merken waar Linda mee werkt zijn: Arte, B&B Italia, Classicon, Dedar, Farrow&Ball, Louis Poulsen, Knoll, Moroso, Vitra en Walter Knoll. Ze is brand ambassador van Bang&Olufsen en dealer van de Hermès wandbekleding en stoffencollectie. Inderdaad zijn het allemaal luxe merken.

Beurzen
Om inspiratie op te doen en op de hoogte te blijven bezoekt de designer regelmatig beurzen. Favorieten zijn de Salone del Mobile in Milaan en Paris Déco Off in Parijs. Dichterbij huis zijn Interieur Kortrijk, Design District en Architect@Work in Rotterdam haar favorieten. Behalve bezoeker is Linda soms ook gastspreker of deelnemer. Eind maart geeft ze een masterclass tijdens het woon- en lifestyle event van woonmagazine The Art of Living in Den Bosch, een beurs waar de high-end particulier en professional elkaar treffen. 

Visitekaartje
Linda Lagrand Interior Design is hard op weg om een van meest toonaangevende bureaus van het land te worden. Dat bleek al uit haar deelname aan Salon Residence 2017, waar Linda een 

business lounge binnen het thema boutique hotel vorm mocht geven en dat fenomenaal deed. En onlangs is het bureau door Christie’s International Real Estate gevraagd als interieurpartner van het Zalmhavenproject in Rotterdam. Dat houdt in dat ze onder meer in het koffietafelboek staat met een interview en een voorbeeld van hoe een penthouse appartement in de hoogste toren van de Benelux kan worden. Het is een prestigieus project waar prachtige woningen bij horen. Een beter visitekaartje kan een interieur designer zich niet wensen.

Blijft er nog wel wat te wensen over voor de ontwerper? “Zeker”, zegt Linda. “Mijn droom is om ooit een boutique hotel van boven tot onder aan te pakken. In elke kamer kun je zoveel verschillende elementen laten zien. Dat lijkt me geweldig.”