Op de plek waar ruim 50 jaar eerder het Christelijk Lyceum Veenendaal haar deuren opende, staat nu een toekomstgerichte en bijna energieneutrale school voor voortgezet onderwijs. Klaar voor de toekomst, mét respect voor het verleden. Architectenbureau NOAHH en Interieurarchitectenbureau Ex Interiors verzorgden het nieuwe, duurzame pand en interieur. Gispen verzorgde de complete losse inrichting voor het multifunctionele leerlandschap inclusief overblijfruimtes, docentwerkplekken, kantine en kantooromgeving. Met als hart van het gebouw: het opvallende en karakteristieke atrium.

Opdrachtgever Jeroen van den Berg, Hoofd Bedrijfsvoering bij het Christelijk Lyceum Veenendaal: “Met onze vernieuwde school willen we een voorbeeld zijn voor de nieuwe generatie, zeker als onderwijsinstelling. Duurzaamheid en circulariteit hebben dan ook een belangrijke rol gespeeld. Een oud gebouw zit vol waardevolle grondstoffen die je kunt hergebruiken. Zo hebben we 40% van het oude pand hergebruikt en ook weer zichtbaar gemaakt in het nieuwe pand. Van de bestaande betonstructuur tot oude kunstwerken die we lieten uitzagen. Zowel de architect en interieurarchitect als inrichtingspartner Gispen zijn vanuit de circulaire gedachte te werk gegaan. Het eindresultaat is een prachtig nieuw pand waarmee wij weer jaren vooruit kunnen als onderwijsinstelling.”

Het lyceum koos er bewust voor om medewerkers en leerlingen nauw te betrekken bij zowel het interieurontwerp als de inrichting. Jeroen van den Berg: “Van de 180 medewerkers zijn er zeker 50 heel actief geweest in werkgroepen. De leerlingen hebben we betrokken via Duurzaamheidsopdrachten en de Leerlingenraad.” De foto’s van dit project zijn van Chris van Koeverden.

Een belangrijk uitgangspunt was flexibiliteit in het gebouw: “Elk domein binnen ons onderwijs heeft eigen leslokalen en kan daarnaast gebruikmaken van een leerplein. Elk leerplein biedt ruimte aan diverse werkvormen en projectwerk. We zochten naar een flexibele en multifunctionele indeling en inrichting. Ook voor het nieuwe atrium.’ Het bestaande gebouw uit 1968 is letterlijk en figuurlijk opengewerkt en tussen de bestaande flanken is een atrium ontstaan. Op deze open en lichte plek komt de dynamiek van het onderwijs het best tot zijn recht: er zijn leer- en werkplekken, op de trappen kunnen leerlingen en docenten elkaar ontmoeten of informeel bijpraten, er is ruimte voor voorstellingen, ouderavonden, bijeenkomsten. Jeroen van den Berg: ‘Het atrium is het sociale hart van onze school. Ik ben er best trost op dat we samen dit mooie resultaat hebben bereikt.”

Meer over dit project kunt hier lezen en zien:

www.gispen.com/nl/projecten/alle-onderwijs-projecten/christelijk-lyceum-veenendaal/?utm_medium=social&utm_source=linkedin&utm_campaign=onderwijs&utm_content=christelijk%20lyceum%20veenendaal&utm_term=duurzaamheid