De esthetisch gefineerde balken uit de ASTRATA-collectie van Decospan zijn ontstaan als een ecologisch en gebruiksvriendelijk product. Art Director Carina Riezebos werd geïnspireerd door de collectie ASTRATA van Decospan voor de vervaardiging van de reusachtige Roomdividers OBSCURE in haar interieurproject.

Maar wat is ASTRATA? ASTRATA bestaat uit drie producten, waarvan de gefineerde balken afkomstig zijn van oude eikenbomen. Door de balken aan 4-zijden te fineren kunnen deze vrij in de ruimte gebruikt worden. De strakke architectonische herhaling zorgt voor rust en een spannende schaduwwerking in het interieur. De balken hebben een esthetische functie, maar kunnen tegelijkertijd ook bijdragen aan de akoestiek en functionaliteit in een ruimte. Daarnaast geven de balken het interieur een dynamiek zonder al te imponerend te zijn en kunnen ze dienen als semi-transparante wanden.

De Astrata-collectie is geïnspireerd op Querkus Oak Vintage. Oude eiken balken worden ge-upcycled en verwerkt tot een mooi nieuw product. Blok Plaatmateriaal, de verdeler van ASTRATA: “Dit ecologisch aspect vinden wij zeer passend in de huidige tijd. Er zijn drie varianten (balken, tegels en planken) die het interieur een karaktervolle uitstraling geven. Een ieder kan het product gebruiken zoals hij of zij dat wil. Daarnaast is het ook nog eens snel en eenvoudig af te werken met beperkt gebruik van gereedschap.”

De verschillende ’transparante’ ruimtes of optische muren, leveren volgens de leverancier veel voordelen op. “En zeker in de huidige tijd waarin we visueel afstand proberen in te bouwen in ruimten, kunt u grote ruimtes kleiner doen lijken of juist kleine ruimtes optisch groter doen lijken. Of als losstaand element in de ruimte maakt u heel eenvoudig een scheidingswand, heel handig als u een deel in de ruimte af wilt schermen!”

De balken worden standaard onbehandeld in naturel eiken aangeleverd, maar er zijn ook kant-en-klaar gebeitste balken. Deze bestaan uit 6 kleuren, die weer passen bij de producten uit de Shinnoki en de Par-ky collectie van Decospan. De houten balken kunnen zowel vier- als driezijdig gefineerd worden. Maar let wel op, bij een driezijdig gefineerde balk moet de balk nog op een onderliggende structuur worden gemonteerd.