BASTA presenteert zich als volgt: “We maken niet alleen mooie sofa’s, we vinden opnieuw uit hoe sofa’s worden ontworpen, gemaakt en geleverd. We maximaliseren kwaliteit en gemak en minimaliseren de impact. BASTA sofa’s worden geproduceerd in kleine, lokale ateliers van duurzame materialen en worden gebouwd om lang mee te gaan. We verkopen en leveren rechtstreeks, en besparen hiermee kosten. Je betaalt voor hoogwaardig ontwerp, de productie en materialen, en niet veel meer.”

Het Amsterdamse bedrijf vervolgt: “Onze ontwerpen zijn modulair, verplaatsbaar en her-configureerbaar. Sofa’s die je kunt aanpassen aan je leven, leefruimte en levensstijl. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken, te repareren of te vervangen. En ze zijn gemakkelijk uit elkaar te halen en mee te nemen, waar het leven je ook brengt. In een industrie die nog achterblijft bij de duurzamere behoeftes en wensen van vandaag, zijn wij radicaal verstandig.” Een prikkelende opmerking.

De BASTA Cubi komt in kleine delen die gemakkelijk door kleine ruimtes en smalle trappenhuizen kunnen worden gemanoeuvreerd en ter plaatse kunnen worden gemonteerd. “Wanneer je besluit om te verhuizen, kan de sofa snel worden gedemonteerd en meegenomen worden naar je nieuwe bestemming. Een BASTA Sofa is geen vast, statisch geheel, de sofa bestaat uit losse elementen. Onze Cubi is bijvoorbeeld verkrijgbaar als een tweezitsbank van zes delen, een driezitsbank of een vier- of meer zitsbank van vijftien delen.”

Er zijn verschillende opties voor armleuningen, stoffen, afwerkingen en kleuren. “Dit geeft jou de vrijheid om zelf creatief te zijn en de sofa helemaal aan te passen aan jouw persoonlijke stijl.” Een BASTA-sofa kan tegen een stootje, morsen en ook trampoline springende kinderen. Het innovatieve frame met elastische stof is gebouwd voor gemak en veerkracht. De covers zijn gemakkelijk te verwijderen, thuis schoon te maken of te repareren. “Wil je een volledige transformatie? Dan kunnen ze ook simpelweg vervangen worden door een andere stof of kleur, voor een fractie van de kosten van een nieuwe sofa. De covers van Cubi sofa’s kunnen met de machine gewassen worden op 30 graden, life-changing voor eigenaren van huisdieren of gezinnen met kinderen. Geen zorgen meer over vieze kussens of vlekken op je sofa.”

BASTA over het ontwerp: “Onze sofa’s worden ontwikkeld door een intern team in Helsinki en enkele van de beste ontwerpers in Europa. Ons ervaren productieteam heeft relaties met de beste leveranciers en de sofa’s worden gemaakt van hoogwaardige, innovatieve, duurzame materialen. De frames zijn gemaakt van gecertificeerd berken multiplex. Het foam in de sofa is van de hoogste kwaliteit en de meest duurzame optie die momenteel op de markt verkrijgbaar is. Onze stoffen, speciaal voor ons ontwikkeld, zijn gemaakt van 100 procent gerecyclede PET-flessen, maar voelen even zacht en warm aan als wol of katoen.”

“Lokale productie in kleine ateliers staat centraal in het bedrijfsmodel van BASTA. Het betekent dat we de hoogste kwaliteit van productie en service kunnen behouden. Lokale productie betekent dat we onze sofa’s rechtstreeks aan onze klanten kunnen leveren in herbruikbare transport tassen met busjes op biodiesel en ze bij je thuis in elkaar kunnen zetten, precies hoe en waar je dat wilt. Lokale productie betekent ook lokale ondersteuning, als je die nodig hebt. Daarnaast betekent bestellen bij BASTA ook dat je lokale banen helpt creëren, zo brengen we samen de maak industrie terug naar de stad.”

BASTA is mede opgericht door de Nederlandse ontwerper en Moooi medeoprichter Marcel Wanders, en de Finnen Joel Roos en Stefan Mahlberg, het duo achter de designmerken One Nordic & Hem. BASTA wordt aangestuurd door Casper Vissers en een bijzonder toegewijd team. Voor meer informatie: basta.co