Van 5 september tot maart 2019 is de lattenstoel met blauwe bekleding van Marcel Breuer uit 1924 te zien in Huis Sonneveld, de museumwoning van Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. De stoel is een bruikleen uit de Bauhaus collectie van de Klassik Stiftung Weimar: in aanloop naar de viering van 100 jaar Bauhaus in 2019, exposeren zij onder de noemer Bauhaus zu Gast in diverse musea originele objecten uit hun collectie.

Marcel Breuer

De lattenstoel is een vroeg ontwerp van Marcel Breuer uit zijn studietijd aan het Bauhaus (1920-1924). De stoel heeft een frame van gebeitst esdoorn, de zitting en achterkant zijn gemaakt van textiel. In die tijd was Breuer ontvankelijk voor stromingen als het constructivisme en De Stijl, en de meubels die hij ontwierp vertonen verwantschap met die van Gerrit Rietveld. In 1925 produceerde hij zijn eerste stalen buismeubel, de Wassily stoel.

Bauhaus en Huis Sonneveld

Diverse meubels uit de nalatenschap van de familie Sonneveld hebben een relatie met Bauhaus. In het huis staat een rieten (tuin)stoel met stalen buizenframe van Erich Dieckmann, een van de belangrijkste meubelontwerpers aan het Bauhaus. In de woonkamer staat een klein schrijfbureautje dat geïnspireerd is op de revolutionaire stalen meubelen die Breuer voor Thonet ontwierp.

Neuhaus

Onder de titel Neuhaus levert Het Nieuwe Instituut in het voorjaar van 2019 een bijdrage aan de festiviteiten rond het jubileum van Bauhaus. Deze opleiding voor beeldend kunstenaars, ambachtslieden en architecten introduceerde een manier van onderwijs die nog nooit eerder was vertoond. De studenten dienden hun eigen creativiteit te onderzoeken door te werken met de meest uiteenlopende materialen en streefden naar een architectuur met maatschappelijke impact. De specifieke condities en opdracht van toen vormen aanleiding voor Het Nieuwe Instituut om kritisch te reflecteren op de huidige opdracht van design en het type ontwerpers en ontwerp dat daaruit voort zou kunnen komen.