BekaertDeslee en Resortecs werken samen in de design for disassembly technologie voor het recyclen van matrashoezen, het verminderen van afval en het bevorderen van duurzaamheid.

Op dit moment wordt minder dan 1 procent van al het textiel op effectieve wijze gerecycled, aldus BekaertDeslee. Bestaat een product uit meerdere onderdelen dan wordt het recyclen een uitdaging. Ook bij een stof uit een enkel materiaal kunnen labels en etiketten zorgen voor een lastige recycling. Dit is vaak het geval bij matrassen en met name matrashoezen uit textiel. Gemengde materialen worden meestal verbrand wat weer zorgt voor een hoge uitstoot van CO2.

De samenwerking tussen BekaertDeslee en Resortecs gaat dit veranderen, aldus de Belgen. Met het gepatenteerde SmartStitch garen, dat oplost na verwarming, komt nu de eerste matras die uit meerdere materialen op de markt die gerecycled kan worden op industriële schaal, aldus beide firma’s. Met SmartStitch zet je de onderdelen aan elkaar, via de emissie-arme SmartDisassembly haal je het na de levensduur weer uit elkaar. De afvalstromen kunnen nu goed gescheiden worden.

Fréderic Beucher, CEO van BekaertDeslee: “Nu kan creativiteit van ontwerpen eindelijk plaatsvinden zonder afbreuk te doen aan de mogelijkheden van recyclage.” Cédric Vanhoeck, CEO van Resortecs: “We zijn blij met deze samenwerking die buiten onze gebruikelijke toepassing in de modewereld ligt. We hebben er samen hard aan gewerkt en kunnen niet wachten om de eerste hoezen die met SmartStitch zijn gemaakt op de markt te brengen.”

Beide partijen streven naar een langdurige samenleving om zo duurzaamheid te bvorderen en afval te verminderen.