De NAVEM (Belgische beroepsvereniging van meubelhandelaren) heeft de regels bekendgemaakt waaronder de woonwinkels bij onze zuiderburen vanaf vandaag weer geopend mogen zijn. Ze lijken veel op die van ons, maar bedenk: de lockdown was bij de Belgen tot nu toe ingrijpender dan bij ons.

De fysieke afstand tussen personen moet anderhalve meter zijn, het aantal klanten is maximaal 1 per 10 vierkante meter, de maximum winkeltijd per klant is 30 minuten, men moet alleen binnenkomen en elektronisch betalen. Daarnaast wordt het dragen van een mondmasker door het personeel ten zeerste aangeraden. Handgel voor de medewerkers moet aanwezig zijn.

Aanvullend en vrijblijvend is de zorg voor markeringen in de zaak en een bericht op de werkkleding (zoals de gele hesjes van de supermarktmedewerkers). Ook de helft van het aantal kassa’s sluiten, bredere gangpaden maken, het aanpassen van werkuren en het maken van afspraken over social distancing bij montage vallen hier onder. Het duidelijk monitoren van het aantal klanten in de winkel met mandjes, cijfers of met een steward word ook aangeraden maar is niet verplicht. Kinderhoeken afsluiten, een aparte ingang voor het afhalen van bestellingen en klanten op afspraak ontvangen wordt ook geadviseerd, maar opnieuw: niet verplicht.

Het assortiment beperken, eenrichtingsverkeer en geen consumptie aanbieden tijdens het bezoek wordt ook aangeraden. Schermen van plexiglas en extra schoonmaken van de toonmodellen: advies maar geen verplichting. Met deze maatregelen en adviezen hopen de Belgische meubelhandelaren op het herstarten van de verkoop.