MAATWERK EN COMPLETE DEALERONDERSTEUNING

In een tijd waarin steeds meer meubelproductie haast vanzelfsprekend plaatsvindt in de lage(re) loonlanden in Oost-Europa is het verfrissend en hoopgevend dat BKS Meubelen uit Staphorst in deze plaats in Overijssel ontwerpt en produceert. Sales Manager Jan van der Starre van BKS: “Lokaal produceren zorgt voor korte lijnen tussen de dealers, ons en de productie. Bovendien werken we samen met een productiepartner hier in Staphorst, waarmee we kunnen lezen en schrijven.”

Een gesprek over kwaliteit, levertijd en vooral identiteit: “We zijn geen afstandelijke fabrikant, we willen actief meedenken met de dealer en de klant over het interieur.” “Ons dealerbestand is vanaf het begin, in 1980, gestaag gegroeid. We zijn begonnen als producent van kleinmeubilair en zijn midden in de crisis, vanaf 2010, overgestapt op het maken van maatwerk van grote meubelen: kasten, tafels en wandsystemen. Er was vanuit de markt bijna geen vraag meer naar wat wij maakten, dus hebben we het roer omgegooid. Met succes, zo durf ik wel te stellen.” Jan werkt inmiddels 13 jaar voor het bedrijf uit Staphorst en zijn enthousiasme over de wijze van produceren en voor de medewerkers van BKS werkt zeer aanstekelijk.

Met hoeveel klanten werken jullie inmiddels samen?

Jan: “Aanzienlijk minder als in de tijd van de kleinmeubelen. We werken met een geselecteerd netwerk van ongeveer 150 dealers in Nederland en België. We merken dat de markt is veranderd en dat de manier waarop we de dealers moeten ondersteunen ook is veranderd. De consument koopt steeds minder lokaal en kijkt verder voor wat hij wil kopen. Daarom geven wij de dealers de ruimte die ze nodig hebben en hebben we geen netwerk waarbij iedereen elkaar voor de voeten loopt. De grote vraag naar maatwerk heeft ook de showroom veranderd: mooi meubel, maar hebben jullie deze in een andere maat, een andere kleur of beslag, een andere afwerking? Met behulp van de SketchUp configurator kunnen de dealers nu beter met de consument om tafel zitten en samen een passend maatontwerp maken voor het totale interieur.”

Wat gaat BKS meubelen laten zien op de Meubelbeurs in Brussel?

“Het grootste deel van de showroom in Nieuwegein gaat mee naar Brussel omdat het allemaal nieuwe modellen zijn. De open stand hebben we ook ontworpen met SketchUp, het is echt een heel mooi en handig programma. De primeur voor de beurs is het integreren van sound systems in onze Aurora serie lage kasten, uiteraard als maatwerk: speakers ingebouwd in een deel of over het gehele front van de kast. Een TV scherm op de kast, zowel op poten als aan een kolom, hoort daar ook bij.”

De meubelen zijn van massief hout…

“Dat klopt, eiken of noten. Alleen de achterwanden van kasten en de ladenbodems zijn van gefineerd eiken of noten, zouden deze ook van massief hout zijn dan zouden ze te veel werken: krimpen en uitzetten door temperatuur en vocht. Eiken is een prachtige houtsoort met vele voordelen, ook in de productie, maar het is nu eenmaal gevoelig voor vocht en verkleuring door de zon. Daar informeren we open en eerlijk over.”

Hoe weten jullie dealers en klanten te verleiden om te kiezen voor de meubelen van BKS?

“Om te beginnen met het programma, waarin we meubelen maken in vier smaken, vier stijlen, waarin voor bijna iedereen wel iets zit dat aanspreekt. Vervolgens de mogelijkheid tot maatwerk: hoe kunnen we tafel, kast of wand zo maken dat deze perfect bij u en de ruimte past? We hebben, naast onze brochures en voorbeeldkasten voor de dealers, sinds drie jaar een mooie showroom in De Woonindustrie in Nieuwegein, waar de dealer, mocht hij niet veel ruimte hebben, op afspraak zijn klanten mee naar toe kan nemen. Maar de grootste troef, zowel bij het over de streep trekken van de dealer als zijn klanten, is een bezoek aan onze fabriek en showroom. De geur van hout, de aandacht van de ambachtelijke productiemedewerkers voor hun werk, iedereen reageert positief en enthousiast. Waar zie je dit nog op deze schaal in Nederland? Nergens, denk ik. Daarnaast laten we de verkopers van onze dealers zelf een snijplank met de hand schrapen, zodat ze ervaren hoeveel werk en oog voor detail er aan te pas komen om de meubelen te maken. Dat werkt prima.”

Is het lastig om gemotiveerd en getalenteerd productiepersoneel te vinden in deze tijd?

“Niet in Staphorst en omstreken. Dit is een hechte gemeenschap die altijd hard werkt en daar veel genoegen in schept. Of je nu goed of minder goed kunt leren op school, iedereen steekt de handen uit de mouwen. Hier zit eigenlijk niemand zonder werk, de mensen helpen en steunen elkaar.”

Hoe hebben jullie de omslag van klein naar groot meubilair in de crisis overleefd?

“Door hard te werken en dat te maken waar de markt om vroeg en vraagt. Ook wij hebben helaas mensen moeten laten gaan, maar van deze vijf zijn er vier elders aan de slag gekomen en is er een met vervroegd pensioen gegaan. Eind 2015 hebben we een break even point bereikt en sindsdien groeien we weer, ondanks de stijgende prijzen voor eiken. De Meubelbeurs Brussel van 2016 was voor BKS een omslagpunt: de vraag steeg sneller dan dat we konden produceren. We hadden een levertijd van 18 weken, daar waren we open over naar buiten. Binnen de productie hebben we 12 extra medewerkers in dienst genomen, maar het duurt altijd even voor je de juiste mensen hebt gevonden. We hebben 4 conventionele CNC machines erbij gekocht via veilingen. Degelijke machines, maar geschikt voor de serieproductie die omgebouwd moesten worden met moderne software om ordergericht te kunnen produceren. Dat heeft ook veel tijd en geld gekost destijds.”

Inmiddels is de productie weer op het gewenste niveau?

“Jazeker. Onze levertijd voor maatwerk meubelen is nu 12 tot 14 weken. Onze maatwerk mogelijkheden zorgen er vaak voor dat een totale order doorgaat.”

Is er een verschil tussen Nederlandse en Belgische opdrachten?

“Belgen bestellen eerder totale interieurs van dezelfde leverancier, Nederlanders mixen meer. We willen dat onze dealers 30-40 vierkante meter kunnen inruimen voor een opstelling van BKS. De showroom in Nieuwegein is 100 vierkante meter, dus bijna 3 winkelshowrooms.”

Tot slot: wat is de grote trend die jullie zien?

“Een landelijke stijl blijft de high runner en onze core business, maar ik zie een mix van de stijlen op dit moment: klassiek met moderne accenten, zoals industrieel beslag. BKS meubelen typeer ik als strak, maar niet per sé modern. Herkenbare kwaliteitsmeubelen voor de markt van veertigplussers.”

BKS is in Brussel te vinden in Hall P, stand 010.