Bert-Jan van der Stelt, branchespecialist Wonen bij INretail, wijst op wat er volgens hem komen gaat in de woonbranche de komende 12 maanden.

“2023 was taai voor de meeste segmenten binnen wonen. Vormt het taaie jaar de opmaat naar een even pittig 2024? Niet helemaal, er zijn ook positieve ontwikkelingen. Lage werkloosheid, inkomens die stegen, dalende inflatie, doorlopende aandacht én populariteit van woonprogramma’s op tv, zorgen ervoor dat het nieuwe jaar voor de woonbranche zeker ook perspectieven kent.”

“Natuurlijk sluiten we onze ogen niet voor de werkelijkheid. Het tekort aan nieuwe woningen wordt zeker niet in één kalenderjaar opgelost. Tegelijk neemt concurrentie van vakanties en andere vormen van vrijetijdsbesteding toe.”

“Ik verwacht dat de markt in zijn totaliteit niet zal groeien. Ondernemers die in 2024 omzetgroei realiseren, doen dat door gericht keuzes te maken en kansen te pakken. Daarnaast draait niet alles om omzetgroei maar ook om rendement. Omzet die onder druk staat en de stijging van (loon)kosten maken het in 2024 meer dan noodzakelijk daarop te sturen.”

Meer weten over de ontwikkelingen in 2024? Lees er alles over in de branchevisie van INretail.

https://www.inretail.nl/wp-content/uploads/2024/01/Visie2024_Wonen.pdf