Er is op dit moment veel onduidelijk over de mogelijkheden van export van meubels naar Rusland, zo meldt CBM in de nieuwsbrief van vandaag. Op de foto de grensovergang tussen Polen en Rusland in Granica.

Er is een uitgebreide lijst met producten die niet naar Rusland geëxporteerd mogen worden. Inmiddels vallen ook luxe producten daaronder. De sancties op luxe goederen gelden pas boven een waarde van € 300,-. Onder dit bedrag is het nog wel toegestaan.

Het luxeverbod is gericht op een uitgebreide catalogus met producten ter waarde van meer dan € 300,-, waaronder kleding, schoeisel, leer, modeaccessoires, parels, sieraden, goud, producten van de zilversmid, diamanten, koffers, handtassen, portemonnees, portefeuilles, pruiken, huidverzorging , parfums, maar ook kunstwerken, jachten, antiek, bestek, porselein, porselein en fijn aardewerk.
Kaviaar, truffels, champagne, wijn, vermouth en sigaren boven de € 300,- worden eveneens verboden.
Voor voertuigen geldt dat de waarde meer dan € 50.000 moet zijn – en bij muziekinstrumenten geldt het verbod vanaf € 1.500.

Deze lijst is nog niet compleet en er zullen binnenkort producten aan worden toegevoegd. De eerste inschatting van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) is dat meubels er (nog) niet onder vallen.
“We hebben contact met de Rusland-expert van RVO. We houden de leden uiteraard op de hoogte zodra er wijizigingen zijn”, aldus CBM.

Naast dat bepaalde producten niet geëxporteerd mogen worden, zijn ook leveringen aan bepaalde bedrijven en personen verboden. Wanneer er geen verbod is op de producten, bedrijven en personen, moet een exportverklaring bij de douane worden opgevraagd. Verder zouden bij export naar Rusland ook problemen in het betalingsverkeer kunnen optreden. Voor deze vragen verwijst RVO naar de banken.

Zie ook de uitslag van de enquête de recent onder CBM leden is gehouden: ‘Nederlandse meubelbranche verwacht problemen door situatie Oekraïne