De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in november gemiddeld 17,3 procent hoger dan in november 2021. Dat meldt het CBS. De prijsstijging is voor de vijfde maand op rij afgevlakt. In oktober waren de prijzen 20,9 procent hoger dan een jaar eerder. De grote prijsstijgingen zijn vooral te wijten aan toegenomen kosten voor energie, grondstoffen en transport.
De toename van de afzetprijzen van de industrie is sinds juli 2021 ongekend groot. De oorlog in Oekraïne zorgt voor extra druk op de prijzen, bovenop de prijsstijgingen die ontstonden door het snelle herstel van de economie na de coronacrisis.

De in- en uitvoerprijzen van de industrie zijn als inflatie-indicatoren opgenomen in het prijzendashboard.

Stijging olieprijzen kleiner
De stijging van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In november kostte een vat ruwe North Sea Brent ongeveer 89 euro. Dat was ruim 26 procent meer dan een jaar eerder. In oktober 2022 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie ruim 95 euro, circa 32 procent meer dan een jaar eerder

Producten van de aardolie-industrie waren in november 38,2 procent duurder dan in november 2021. In oktober lagen de prijzen 52,6 procent hoger dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in november 16,4 procent hoger dan een jaar eerder. In oktober lagen de prijzen 24,2 procent hoger dan in oktober 2021.

In vrijwel alle bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in november hoger dan een jaar eerder.