DEN HAAG/OUD-BEIJERLAND – De Bibliotheek van Den Haag wordt op dit moment grondig verbouwd. Met het inzetten op circulair hergebruik door interieurbouwer Coors kreeg een groot deel van de niet meer inzetbare meubels een nieuw leven binnen of buiten de bibliotheek. Een deel van deze meubels is in een nieuw geopend circulair ambachtscentrum ‘De Waardeloods’ in Oud-Beijerland geplaatst. Verbouwing bibliotheek De Centrale Bibliotheek van Den Haag aan het Spui wordt op dit moment verbouwd naar het ontwerp van architectenbureau Mecanoo.

De bibliotheek zal na de verbouwing meer een ontmoetingsplek zijn en daarnaast ook ruimte bieden om bijvoorbeeld te studeren. Het gaat er warm en huiselijk uitzien. De bieb is de grootste huiskamer van de stad; een veilige plaats waar iedereen welkom is. Coors Interieurbouw, een koploper in circulaire maatwerkinterieurs, verbouwt het interieur van de bibliotheek. Circulaire catalogus Door deze verbouwing werden allerlei meubels niet meer ingezet in de nieuwe situatie. Vanuit het raamwerk voor de circulaire economie is het wenselijk om deze goederen op een zo hoog mogelijk niveau op de R-ladder opnieuw in te zetten.

 

Compleet hergebruik van een meubel staat ver boven in de ladder en is dus het meest wenselijk. Om dit mogelijk te maken, is er een inventarisatie van de niet-inzetbare meubels gemaakt in de vorm van een circulaire catalogus. Hierin staan meer dan 360 meubels zoals tafels, poefjes, kasten, balies en stoelen. Deze catalogus maakte alle deelnemers aan het project bewust van de materialen die over zouden blijven en beschikbaar waren voor hergebruik. De bouwers en bibliotheek zijn aan de slag gegaan om meubels binnen het project of binnen de gehele bibliotheekorganisatie een nieuwe bestemming te geven. Diverse meubels die overbleven hebben door bemiddeling van Coors deze nieuwe bestemming in een circulair ambachtscentrum gekregen.

Circulair ambachtscentrum

In mei dit jaar zijn de deuren geopend van het nieuwe circulaire ambachtscentrum ‘De Waardeloods’ in Oud-Beijerland. Dit kringloopcentrum van Stichting Samen Circulair zamelt goederen in van onder andere de milieustraat. Deze goederen worden gerepareerd of opgewaardeerd, waardoor ze opnieuw de verkoop in kunnen. Een netwerk van circulaire ambachtscentra in Nederland is een onmisbare schakel in de route naar een 100% circulaire economie in 2050. Naast het voorkomen van afval biedt het centrum een werkplek voor mensen die afstand hebben tot de arbeidsmarkt of die naar een zinvolle vrijetijdsbesteding zoeken. De Waardeloods heeft al eerder meubels van Coors een nieuw leven gegeven. Vanuit de bibliotheek Den Haag is het centrum ingericht met boekenkasten, cd-kasten, een balie en bankjes. Van een tentoonstellingswand is een scheidingswand in de werkplaats gemaakt. Daarnaast zijn diverse stoelen en andere meubels te koop in de kringloopwinkel. Dennis Happé van het circulaire ambachtscentrum is heel blij met de bemiddeling van Coors en is op zoek naar meer samenwerkingen met diverse soorten bedrijven om producten op circulaire manier een nieuw leven te geven.

Leerpunten voor meer circulair hergebruik

Tijdens dit project zijn er diverse punten waarop de deelnemers van elkaar geleerd hebben.

 Het kost tijd om een goede circulaire catalogus samen te stellen. Dit moet worden ingecalculeerd in het proces. Deze tijd verdient zich deels terug doordat meubels opnieuw nuttig ingezet kunnen worden.

 Oude meubels zijn niet ontworpen voor circulair hergebruik en daarom is het lastig om zonder schade te demonteren. Het kost relatief veel tijd om ze netjes uit elkaar te halen. Hier moet bij het ontwerp van nieuwe meubels rekening mee gehouden worden.

 Het transport van de oude meubels kost tijd en geld, wat vooraf ingecalculeerd moet worden. Het ophalen van de meubels bracht veel meer werk dan van tevoren bedacht, door de slechte demonteerbaarheid, maar ook door een bottleneck in de liften. Al met al is het voor Coors en het circulair ambachtscentrum een positieve en leerzame ervaring.

Heeft u ook meubels of andere materialen die geschikt zijn voor circulair hergebruik? Neem dan contact op het een circulair ambachtscentrum bij u in de buurt. Zoekt u een uitvoerder voor een circulair en duurzaam interieurproject, dan bent u bij Coors Interieurbouw aan het juist adres. Coors is een koploper in circulaire maatwerk interieurprojecten en heeft maar liefst 5 sterren in het MVO-register.

Waardering

Vanuit de Gemeente Den Haag is er veel waardering voor het initiatief van Coors. Daarom heeft Coors een groene kaart gekregen van de Gemeente Den Haag op het vlak van SROI. Dit heet een Social Return Compliment. Coors heeft ruimschoots aan de uitgevraagde SROI doelstelling voldaan. De gemeente was onder de indruk van het initiatief van dit circulaire project.