Bert-Jan van der Stelt is Branchespecialist Wonen bij INretail. Hij schreef onderstaande column voor Interior Business naar aanleiding van de cijfers van de woonbranche over het eerste kwartaal. 

Werken in de woonbranche beter op de kaart!

Het eerste kwartaal van 2018 was wederom positief voor woonwinkels in Nederland. De totale omzet in de branche steeg met 3,4%. Daarbij blijft het consumentenvertrouwen hoog, net zoals het aantal verhuisbewegingen en er is veel aandacht in de media voor wonen en interieur. Kortom: het gaat nog steeds goed in de woonbranche.

Tekort aan vakmensen

Maar juist nu worden we geconfronteerd met groeiende schaarste aan vakmensen in de branche. Ik lees het regelmatig in de media en word zelf ook geconfronteerd met de situatie. Onlangs werd mij in een radio-uitzending van BNR gevraagd: “Er is door de drukte geen parketvloerlegger of keukenmonteur meer te vinden, toch?’’

Niet acuut maar structureel

Het klopt dat we te maken hebben met een tekort aan vakmensen zoals meubelmonteurs, parketleggers en woningstoffeerders. Er is echter nóg geen sprake van een acuut probleem. Wel moeten we ons de komende jaren instellen op een structureel tekort aan vakmensen. Het is een ontwikkeling die door onze hele samenleving heen loopt. De instroom naar het vmbo, de bron voor het mbo, is de afgelopen jaren met 30% gedaald en de woonbranche is niet de enige sector die aan deze leerlingen trekt. Ook de metaal-, bouw,- en horecasector wil deze jonge mensen graag binnenhalen.

Verplaatsen in een ander

Een duidelijke situatie. De vraag is hoe jij hier morgen al op kan acteren. Het begint wat mij betreft met het binden van bestaande vakmensen aan jouw bedrijf. En dat ‘binden’ gaat niet altijd over salarissen of tarieven, het gaat erom dat je je kan verplaatsen in de ander. Dat je begrijpt wat diegene zoekt. Werk je met een zzp’er? Dan is zekerheid vaak belangrijker dan een hoog tarief. Het bieden van een aantal vaste uren in de week en snel uitbetalen geeft deze ondernemers zekerheid. Heb je zelf de vakmensen in loondienst? Zorg er dan voor dat zij regelmatig bijgeschoold worden door ze cursussen en opleidingen te laten volgen.

Voor je eigen instroom is het belangrijk om contacten met vmbo- en mbo-opleidingen te leggen. Door stages en meeloopdagen aan te bieden aan deze leerlingen, laat jij zien hoe mooi het werken als vakman in de woonbranche is.

Wij zitten niet stil

We realiseren ons als brancheorganisatie dat we deze ontwikkeling van het tekort aan vakmensen niet op korte termijn kunnen keren. Wel kijken we met ondernemers en opleidingsinstituten in de Taskforce ‘Toekomst ambachten in de woonbranche’ hoe we het vakmanschap in de woonbranche beter kunnen vermarkten, hoe we de aansluiting tussen het onderwijs en de praktijk kunnen versterken en kijken we naar versnelde opleidingsmogelijkheden voor mensen van buiten de branche.

Een bekende keukenformule heeft inmiddels een eigen opleidingsinstituut opgericht in samenwerking met een ROC. Zij leiden zelf hun keukenmonteurs op. Een mooi initiatief! Jij hebt als ondernemer ook vast ideeën hoe we dit probleem moeten aanpakken. Wil je meedenken in onze  ‘Taskforce’? Mail mij dan. Samen zetten we werken in onze woonbranche beter op de kaart!

Mailen kan via deze link: Bert-Jan van der Stelt