Ik heb al eerder over geschreven; we kampen op dit moment met een groeiende schaarste aan vakmensen in onze branche. We lezen er over in de media en ik hoor het regelmatig tijdens mijn bezoeken aan ondernemers. De oorzaken zijn bekend. In de crisistijd hebben veel ondernemers afscheid genomen van hun stoffeerders, meubelmonteur e.d. Door te werken met ZZP’ers waren ondernemers in staat mee te bewegen met de omzet in plaats van de vaste buitendienstmedewerkers één of meerdere dagen per week niet te kunnen inzetten. Een destijds begrijpelijke keuze maar wel één met forse consequenties.

Want tegelijkertijd speelt de ontwikkeling dat de interesse om een opleiding te volgen op dit gebied, fors is afgenomen. De kraamkamer van het MBO, het VMBO, staat er voor veel ouders en hun kinderen niet goed op. Dit terwijl we juist zo’n enorme behoefte is aan vakmensen. Niet alleen wij, maar ook andere sectoren als de bouw en de metaal staan te springen om mensen.

Ik zie echter ook een kentering in de samenleving. Het iets kunnen creëren met je handen, het ambacht, is aan een stevige opmars bezig. Er is discussie of we over laag-, midden- en hoog opgeleid moet praten. Want het ambacht koppelen aan laag opgeleid bevordert niet de aantrekkelijkheid van het vak. Beter is het om te praten over theoretisch en praktisch opgeleid. En als er ergens voor de toekomst baanzekerheid is, dan is dat voor dit soort functies. Stofferen, keukens monteren en binnenzonwering plaatsten;  Het zal nooit geautomatiseerd worden. Dit in tegenstelling tot veel op dit moment nog ‘hoger’ gewaardeerde functies.

Als INretail hebben we dit probleem onderkend en opgepakt. We hebben een taskforce opgericht met daarin o.a. de vakopleidingen, retailers (groot en klein) en het UWV. Daarin hebben we het volgende gerealiseerd;

  1. We hebben een nieuwe naam bedacht voor de diverse ambachten. Een nieuwe, eigentijdse titel. Minder ‘stoffig’, overkoepelend voor de diverse functies en één waar je trots op mag zijn: ‘Interieurvakman (m/v)’.
  2. Tegelijkertijd hebben we de website www.interieur-vakman.nl ontwikkeld als informatieportaal voor geïnteresseerde (vmbo-)scholieren en hun ouders. Onder de titel ‘Maak het in de woonbranche’ is hier informatie te vinden over het vak en de opleidingscentra.
  3. We brengen retailers, ROC’s en vakscholen dichter bij elkaar. Daarvoor starten we samen met ROC Deltion uit Zwolle een project met retailers uit de noordelijke provincies. Het doel: meer leerlingen via de BBL-constructie op het ROC krijgen en een opleiding die nog beter aansluit op de praktijk. Dit gaan we ook op andere plekken in Nederland uitrollen.
  4. En tot slot staan we op voorlichtingsdagen van ROC en Vakscholen om daar de ambachtelijke opleidingen goed onder de aandacht te brengen van geïnteresseerde leerlingen en hun ouders te brengen.

Dit is het begin van een langjarig traject om uiteindelijk te komen tot een grotere en kwalitatief goede groep interieurvakmannen (m/v). We hebben veel te bieden. Zeer afwisselend werk bij klanten thuis, Werken met mooie producten en het uiteindelijk blij maken van klanten. Aan ons allen de uitdaging om dit nog beter onder de aandacht van scholieren, hun ouders en zij-instromers te brengen.

Bert-Jan van der Stelt

Branchespecialist Wonen