De afgelopen maand is de stand van de Interior Index verder gedaald naar het laagste niveau sinds augustus 2016. De index sloot de maand juli af op een stand van 3,6, wat een daling van 3,2 punten ten opzichte van de voorgaande maand betekent. De daling wordt met name veroorzaakt door tegenvallende woningverkopen en minder positieve cijfers over de weekomzetmutaties van woonwinkels. Ondanks de daling staat de barometerstand nog altijd positief.

Weekomzetmutaties woondetaillisten
De index van de weekomzetmutaties van woondetaillisten daalde in juli met bijna vijf volle punten. Deze deelindicator is in juli uitgekomen op nul. 32 Procent van de woondetaillisten noteerde een toename van de weekomzet tegenover 32 procent een daling. Van de woondetaillisten verwacht 37 procent dat in de komende maand de winkelomzet een stijging zal laten zien. Dat is vier procent minder dan in de voorgaande maand. 23 Procent voorziet een omzetdaling; een toename van twee procent ten opzichte van juni. Daarmee zijn de verwachtingen voor de komende maand in de woondetailhandel iets minder optimistisch dan in de voorgaande maanden. Deze ontwikkeling werd in juni reeds zichtbaar.

%

Percentage winkeliers van wie de omzet toenam

%

PERCENTAGE WINKELIERS van wie DE OMZET afnam
  • Consumenten vertrouwen juni 2018
  • Consumenten vertrouwen juli 2018

Consumentenvertrouwen
De stemming onder consumenten is in juli even positief als in juni, aldus het CBS. Het consumentenvertrouwen blijft 23. Consumenten oordelen in juli net zo positief over de economie als in juni. De deelindicator Economisch klimaat blijft 43. Het oordeel over de economische situatie in de afgelopen twaalf maanden was een fractie positiever, terwijl het oordeel over de economie in de komende twaalf maanden hetzelfde bleef. Ook de koopbereidheid is hetzelfde als in juni.

Producentenvertrouwen
Ook de producenten in de industrie waren in juli 2018 minder positief dan een maand eerder. Het vertrouwen ging van 7,7 in juni naar 6,3 in juli, aldus het CBS. Producenten in de industrie waren in juli minder positief over de orderportefeuille en de verwachte bedrijvigheid dan een maand eerder. Verder heeft het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar.

  • Producentenvertrouwen juni 2018
  • Productentenvertrouwen juli 2018

Verkochte woningen

Woningmarkt
IHet aantal woningverkopen in juni komt 15,0 procent lager uit dan in juni 2017. In juni dit jaar wisselden 18.426 woningen van eigenaar. Vrijstaande woningen, tussenwoningen en 2-onder-1-kap woningen lieten ten opzichte van de voorgaande maand een toename zien van transacties. De verkopen van appartementen en hoekwoningen laten een daling zien.

Han van Es

Han van Es

Marktonderzoeker

De Interior Index wordt samengesteld door Han van Es van Marktdata. Kijk voor de meest actuele stand op www.interiorbusiness.nl/index.