Als een inbreukmaker hardnekkig blijft ontkennen inbreuk gemaakt te hebben, wat doe je dan? Het gaat in de meeste gevallen om het kopiëren van de succesvolle producten van je bedrijf. Treed je daar niet tegen op, dan verlies je omzet.

Gisteren las ik een vonnis waarbij het ging om het kopiëren van een bloemmotief op stoffering van B&B Fabrics BV. De inbreukmaker stopte wel met de verkoop maar deed verder niets. Erkende niet dat er sprake is van namaak, gaf geen informatie en wilde niets ondertekenen, zodat er geen zekerheid is dat het niet nog een keer gebeurt. En bood al helemaal niet aan om schadevergoeding te betalen.

Het ging om een bijna identieke kopie van het bloemmotief. Hoezo ontkennen dat het plagiaat is? B&B Fabrics start een procedure.

De aard van het bloemmotief maakte dat de inbreukmaker nog een poging waagde om te ontkennen dat het beschermd is. Het motief lijkt namelijk veel op een bloemmotief op een schilderij van oudhollandse meesters. In die stijl is het ook getekend door de ontwerper. De inbreukmaker dacht kennelijk dat dat dan niet meer beschermd is. Te lang geleden. Crux is dat het niet uitmaakt of je iets in een bepaalde stijl maakt, als je daar maar zelf iets creatiefs mee doet.

De rechtbank in Den Haag, waar deze tragedie speelde, neemt de gelegenheid om de criteria voor auteursrechtelijke bescherming en inbreuk weer eens op een rij te zetten:

  • Gebruikmaking van een stijl is op zichzelf niet beschermd.
  • Creatieve arbeid wel: de selectie van bloemen, de kleurstelling, de precieze vormgeving en positionering van de bloemen.
  • De totaalindruk tussen beide bloemmotieven stemt overeen.
  • Er mogen verschillen zijn, zolang deze niet van invloed zijn op de totaalindruk.
  • Er is door de inbreukmaker niet aangetoond dat een stof met een soortgelijk motief al eerder door een ander is gemaakt of op de markt is gebracht.

In de meeste gevallen wordt na een gewonnen zaak onderhandeld over schade en kosten en worden deze ook vergoed. Zodat het steeds de moeite waard blijft om te strijden tegen plagiaat. Gelukkig maar, want niets doen is geen optie.

Ruby Nefkens is gespecialiseerd in intellectueel eigendomsrecht, agentuur, – en distributiecontracten, e-commerce, privacyrecht. www.vandersteenhoven.nl